ECO21 nov '13 15:51

Europese beurzen overwegend in mineur

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese aandelenbeurzen werden donderdag overwegend kleine verliezen geleden.

ANP
ANP

Tegenvallende macro-economische cijfers uit de eurozone en China zorgden voor enige koersdruk. Daarnaast verwerkte de markt de notulen van de Federal Reserve, waaruit bleek dat de centrale bank overweegt in de komende maanden te beginnen met de afbouw van het stimuleringsbeleid.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,1 procent lager op 396,04 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 609,37 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,2 procent, Londen noteerde een fractie hoger. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex kort na opening 0,4 procent in de plus.

In de eurozone bleek dat de economische bedrijvigheid in november in een iets lager tempo is toegenomen dan in oktober. Duitsland compenseerde met een flinke opleving een stevige daling in Frankrijk. Eerder op de ochtend bleek al dat de groei van de omvangrijke Chinese industrie deze maand is afgekoeld.

Steunprogramma

Uit de Fed-notulen, die woensdag na het slot van de Europese handel werden gepubliceerd, kwam naar voren dat het bestuur van de centrale bank speelde met de gedachte om het steunprogramma niet meer geheel afhankelijk te maken van een ,,duidelijke verbetering'' van de arbeidsmarkt. Mogelijk kan worden begonnen met de afbouw van het opkoopprogramma van 85 miljard dollar per maand voordat herstel zichtbaar wordt.

In Londen klom SABMiller 0,1 procent. De Brits-Zuid-Afrikaanse bierbrouwer heeft in het afgelopen halfjaar meer winst geboekt dan een jaar eerder, op een nagenoeg stabiele omzet. Vooral in China en Afrika namen de verkopen van het moederbedrijf van Grolsch flink toe.

Adviesverlaging

Mijnbouwer Antofagasta zakte 1,8 procent na een adviesverlaging door UBS. De Zwitserse bank haalde ook het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS van zijn favorietenlijst. Het aandeel van het moederbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus leverde daardoor in Parijs 0,8 procent in.

Grootste verliezer in de AEX was het digitale beveiligingsbedrijf Gemalto met een min van 1,3 procent. Verzekeraar Aegon was de sterkste stijger met een winst van 2,6 procent. In de MidKap stond biotechnologiebedrijf Pharming onderaan met een min van 3,5 procent. Uitzender USG People was de grootste stijger met een plus van 3,5 procent.

De euro was 1,3460 dollar waard, tegen 1,3455 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 94,64 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper, op 108,45 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen