ECO4 jun '13 21:37Aangepast op 4 jun '13 22:29

Toch twijfel op Wall Street over koers Fed

Auteur: ANP Nieuws

De Amerikaanse aandelenmarkten deden dinsdag een stap omlaag. Beleggers zijn er toch niet zo zeker meer van dat de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken, zijn op stimulering van de economie gerichte beleid zal handhaven.

EPA
EPA

De toonaangevende Dow-Jonesindex daalde 0,5 procent tot 15.177,54 punten. De breder samengestelde S&P 500 de de technologiegraadmeter Nasdaq zakten 0,6 procent tot respectievelijk 1631,38 en 3445,26 punten.

Aanleiding voor de ongerustheid waren opmerkingen van voorzitter Esther George van de Kansas City Fed, een van de 12 regionale centrale banken die samen deFederal Reserve vormen. Zij zei dat het tijd wordt voor de Fed om de steunaankopen van obligaties terug te schroeven.

Stimuleringsbeleid
Van George is bekend dat zij kritisch is over het huidige stimuleringsbeleid van de Fed. Een collega van haar, voorzitter Dennis Lockhart van de Federal Reserve van Atlanta, had een dag eerder beleggers nog gerustgesteld door te zeggen dat er geen rigoureuze koerswijziging aan zit te komen.

Verder ontbrak het beleggers op Wall Street dinsdag aan richtinggevend nieuws. Zij zijn in afwachting van een economisch rapport van de Fed, het zogenoemde Beige Book, en cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt die later in de week naar buiten worden gebracht.

Home Depot
De sterkste daler bij de hoofdfondsen was doe-het-zelfketen Home Depot met een verlies van 2,6 procent. Software- en technologieconcern Microsoft volgde met een koersdaling van 1,7 procent. Aluminiumproducent Alcoa werd 1,6 procent minder waard.

Farmaceut Merck was de sterkste stijger in de Dow met een winst van 2 procent, gevolgd door telefoniebedrijf AT&T met een plus van 1,7 procent. Frisdrankproducent Coca-Cola won 1,5 procent.

De euro was 1,3085 dollar waard, tegen 1,3070 dollar bij sluiting van de Europese aandelenmarkten eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie steeg 0,1 procent tot 93,49 dollar. Brentolie werd 1,2 procent duurder en kostte per vat 103,32 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen