ECO22 okt '13 17:46Aangepast op 22 okt '13 18:11

Beurzen ingenomen met zwakke banen VS

Auteur: ANP Nieuws

De Europese effectenbeurzen zijn dinsdag gesloten met winst. De koersen kropen verder omhoog na het Amerikaanse banenrapport, dat zwakker uitviel dan verwacht.

De tegenvallende banengroei in de VS voedde de hoop dat de Amerikaanse Federal Reserve het stimuleringsbeleid voorlopig niet zal afbouwen.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,4 procent hoger op 390,19 punten. De MidKap won 0,3 procent tot 596,33 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,4 en 0,9 procent.

In New York stond de Dow-Jonesindex 0,4 procent in de plus. Uit het banenrapport, dat vanwege de shutdown van de overheid was uitgesteld, bleek dat de werkgelegenheid in de VS in september met 148.000 banen is toegenomen, terwijl er was gerekend op een aanwas van 180.000 banen. De werkloosheid zakte daarentegen tot 7,2 procent van de beroepsbevolking. Dat is het laagste niveau sinds november 2008.

KPN
KPN klom 0,7 procent in de AEX, hoewel het telecomconcern de nettowinst in het derde kwartaal ruimschoots zag halveren tot 87 miljoen euro. Het winstcijfer is exclusief de Duitse dochter E-Plus, die wordt verkocht aan het Spaanse Telefónica. KPN ligt wel op koers om de doelstellingen voor 2013 te halen. Staalconcern ArcelorMittal was de grootste verliezer onder de hoofdfondsen met een min van 3,7 procent na een adviesverlaging door UBS.

MidKap
In de MidKap kreeg Unit4 er 1,2 procent bij. Het softwarebedrijf profiteerde in het derde kwartaal opnieuw van de toenemende vraag naar clouddiensten. Volgens Rabobank tonen de resultaten aan dat Unit4 meer waard is dan het bedrag van 35 euro per aandeel dat investeringsmaatschappijen zouden willen bieden.

In Zürich steeg Novartis 2 procent. Het Zwitserse farmacieconcern heeft afgelopen kwartaal last gehad van de verzwakking van de Japanse yen en de afnemende groei op opkomende markten. Novartis schroefde desondanks de verwachtingen voor dit jaar verder op.

Reckitt Benckiser klom in Londen met 5,2 procent. Het Britse bedrijf gaat de strategische opties voor zijn farmaceutische divisie onderzoeken. Het concern verhoogde ook zijn omzetverwachting voor 2013. In Stockholm ging het Zweedse telecombedrijf Tele2 12 procent onderuit na een verlaging van de omzet- en winstverwachting voor de komende jaren.

De euro was 1,3776 dollar waard, tegen 1,3672 dollar bij het slot van de Europese beurshandel maandag. De dollar daalde sterk in prijs na het tegenvallend banenrapport van dinsdagmiddag. De euro staat nu op de hoogste stand ten opzichte van de dollar in 2 jaar. De prijs van Amerikaanse olie daalde met 0,5 procent tot 98,68 dollar per vat. Brentolie steeg 0,4 procent in prijs, tot 110,10 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen