ECO24 jun '13 07:58Aangepast op 24 jun '13 08:40

'Amsterdamse beurs begint vlak’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs begint maandag waarschijnlijk vlak aan de laatste handelsweek van het tweede kwartaal.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenmarkten zullen bij de opening weinig beweging laten zien.

,,We krijgen waarschijnlijk een vlakke tot licht lagere opening in navolging van de koersverliezen in Azië. Na het grillige verloop van vorige week lijkt het een rustige week te gaan worden. Er staan vandaag weinig macrocijfers op het programma en het is wachten op de tweedekwartaalcijfers, die langzaam naar buiten zullen komen”, aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

De beurzen zullen in de laatste week van juni waarschijnlijk even moeten bijkomen van de scherpe koersdalingen van vorige week, toen de markten schrik werd aangejaagd door Federal Reserve-voorzitter BenBernanke die zei dat dit jaar het steunbeleid van de Fed kan worden afgebouwd. Beleggers zullen nu weer gaan kijken naar macro-economische gegevens en vooral uitkijken naar de cijfers over het tweede kwartaal die bedrijven bekend zullen maken.

Azië

De beurzen in het Verre Oosten lieten maandag verliezen zien. De bezorgdheid over de economische groeivooruitzichten in China zorgde voor een negatieve stemming. De Nikkei in Tokio eindigde 1,3 procent lager en leverde daarmee een eerdere winst weer in.

De Shanghai Composite in China ging ruim 5 procent onderuit en leed daarmee het grootste verlies sinds november 2010. Voor de Chinese bankaandelen stonden onder druk. De Chinese centrale bank heeft financiële instellingen aangespoord om de kredietverlening aan banden te leggen. Volgens de Volksbank van China is er voldoende liquiditeit in het financiële systeem en moeten de risico’s van verdere uitbreiding daarvan worden beperkt.

VS

De aandelenmarkten in New York sloten vrijdag overwegend licht hoger na de afstraffingen op donderdag en woensdag. Toch bleef de onzekerheid over de plannen van de Federal Reserve, om mogelijk later dit jaar het steunbeleid af te bouwen, de markt beheersen.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handel 0,3 procent hoger op 14.799,40 punten. De brede S&P 500 won 0,3 procent tot 1592,43 punten, maar de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,2 procent tot 3357,25 punten, onder druk van het koersverlies van Oracle.

Europa

De Europese aandelenmarkten gingen met verliezen het weekeinde in. De vrees voor de afbouw van het Amerikaanse stimuleringsprogramma bleef zorgen voor nervositeit onder beleggers. Ook de politieke onrust in Griekenland droeg bij aan de negatieve stemming op de beurzen.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,2 procent lager op 337,64 punten, waarmee alle winst van dit jaar verloren is gegaan. De MidKap zakte 1,4 procent tot 516,37 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen de 0,7 en 1,8 procent.

De euro was maandag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3095 dollar waard, tegen 1,3119 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 93,30 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper, op 100,21 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen