ECO8 aug '13 15:48Aangepast op 8 aug '13 16:50

SBM hoogvlieger op positief Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen waren donderdag positief gestemd.

ANP
ANP

Beter dan verwachte export- en importcijfers uit China boden steun aan de handel. In Amsterdam was SBM Offshore een hoogvlieger na goed nieuws over de omzetontwikkeling van het bedrijf.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een klein uur voor het slot 0,5 procent hoger op 371,55 punten. De MidKap klom 1,1 procent tot 547,38 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tussen de 0,1 en 0,4 procent.

Volgens beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers heerst er meer berusting in de markt over het feit dat het stimuleringsbeleid in de Verenigde Staten zal worden afgebouwd. ,,De vrees daarvoor neemt langzaam af en beleggers beginnen meer na te denken over wat dat nu echt betekent voor hun portefeuille en hoe ze zich het beste kunnen positioneren“, aldus Flentge.

SBM

SBM Offshore was de grootste stijger in de AEX met een winst van 8,5 procent. De maritiem dienstverlener verhoogde de omzetverwachting voor 2013. SBM verwacht nu een jaaromzet te behalen van 4,3 miljard dollar, terwijl eerder werd gerekend op 4 miljard dollar.

Vastgoedbedrijf Corio stond onderaan in de AEX met een min van 4,6 procent. De resultaten die Corio woensdagavond presenteerde waren niet goed, vindt analist Ruud van Maanen van ABN Amro. ,,Er is geen enkele reden meer om het aandeel te kopen”, concludeerde hij.

Aegon

Aegon leverde 2,6 procent in. De verzekeraar zag de nettowinst in het tweede kwartaal met 2 procent dalen tot 243 miljoen euro. De winstdaling kwam vooral door een verlies op constructies die beleggingsrisico's moeten afdekken.

In Brussel steeg Delhaize 8,5 procent. De Belgische supermarktgroep wist in het tweede kwartaal zowel de winst als omzet te verhogen. KBC kreeg er 5,9 procent bij nadat bleek dat de Belgische bank in de eerste helft van het jaar weer met winst heeft gedraaid.

Duitsland

Commerzbank, de op een na grootste bank van Duitsland, zag zijn nettowinst vorig kwartaal kwartaal bijna geheel verdampen door voorzieningen op slechte leningen. De winst viel echter hoger uit dan verwacht en het aandeel maakte in Frankfurt een koerssprong van bijna 15 procent.

In Zürich klom Adecco 3 procent. De grootste uitzender van de wereld liet bij de kwartaalcijfers weten dat de arbeidsmarkt in Europa tekenen van stabilisatie toont.

De euro was 1,3386 dollar waard, tegen 1,3325 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,8 procent tot 102,50 dollar per vat. Brentolie werd 1,4 procent goedkoper en kostte 106,04 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen