ECO19 dec '13 08:00Aangepast op 19 dec '13 08:42

'AEX omhoog na afbouwplannen Fed’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam opent donderdag naar verwachting flink hoger.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen zullen met stevige winsten beginnen in navolging van de optimistische stemming op Wall Street. Beleggers reageren positief op het besluit van de Amerikaanse Federal Reserve om in januari te beginnen met de afbouw van het steunbeleid.

,,De AEX begint 3 tot 4 punten hoger na de euforie op Wall Street, waar nieuwe recordstanden werden bereikt. De markt reageert opgelucht dat het besluit om het steunbeleid af te bouwen nu eindelijk is genomen. Het besluit kwam wel als een verrassing. Men had verwacht dat het pas volgend jaar zou gebeuren. Maar volgens de Fed is de economie er sterk genoeg voor. Verder is het van belang wat Wall Street vandaag gaat doen. Zal er verder worden doorgekocht of was de stijging vooral het gevolg van het afdekken van shortposities“, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Aan het bedrijvenfront maakte DPA Group woensdag na de slotbel bekend een brief te hebben gestuurd aan ICT Automatisering met het verzoek een buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeen te roepen en bereid te zijn een vernieuwd bod te doen van 2 euro en twee aandelen DPA voor elk aandeel ICT. ICT Automatisering liet donderdag in een reactie weten kennis te hebben genomen van de brief van DPA.

Verre Oosten

De belangrijkste aandelenbeurzen in het Verre Oosten gingen donderdag overwegend omhoog. De Nikkei in Tokio sloot 1,7 procent hoger. Vooral de Japanse exportbedrijven lieten stevige koerswinsten zien dankzij een verdere verzwakking van de Japanse yen. Door het besluit van de Fed om in januari de totale omvang van het steunbeleid terug te schroeven van 85 miljard dollar per maand naar 75 miljard dollar zakte de yen tot het laagste niveau in 5 jaar ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

De bekendmaking van de afbouwplannen van de Fed zorgde woensdag voor stevige winsten op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers waren opgelucht dat de onzekerheid over de timing van de afbouw nu is weggenomen.

Euro

De Dow-Jonesindex sloot 1,8 procent hoger op 16.167,97 punten. De brede S&P 500 won 1,7 procent tot 1810,65 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 1,2 procent tot 4070,06 punten.

De Europese beurzen sloten woensdag ook met winst. De AEX-index in Amsterdam eindigde met een plus van 0,8 procent op 381,17 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 596,14 punten. De beurzen in Londen en Parijs koersten 0,1 en 1 procent hoger. De DAX in Frankfurt steeg 1,1 procent.

De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3685 dollar waard, tegen 1,3763 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 97,73 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper, op 109,33 dollar.

Gerelateerde artikelen