ECO25 sep '13 15:52Aangepast op 25 sep '13 16:35

Weinig beweging op wachtende beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten woensdag overwegend kleine verliezen zien.

ANP
ANP

Beleggers bleven voorzichtig in afwachting van meer duidelijkheid over de afbouwplannen van het Amerikaanse steunbeleid en het gesteggel rond het schuldenplafond in de Verenigde Staten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 0,5 procent lager op 378,74 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 575,32 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,2 en 0,5 procent.

,,Het is windstilte op de markten. Het grootste deel van het belangrijkste macro-economisch nieuws hebben we al gehad en we zitten nu in stille periode. Tot het begin van het derdekwartaalcijferseizoen in oktober verwachten we weinig reuring op de beurzen. Voor die tijd barst nog de strijd los rond het schuldenplafond in de VS, maar de markt lijkt daar inmiddels wel aan gewend“, zei beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

Duitsland

Positieve consumentencijfers uit Duitsland en Italië boden enige steun aan de handel. Volgens onderzoeksbureau GfK zal het Duitse consumentenvertrouwen in oktober naar verwachting licht toenemen. Het Italiaanse consumentenvertrouwen steeg in september naar het hoogste niveau in ruim 2 jaar, door optimisme over het economisch herstel in het land.

In Frankfurt steeg ThyssenKrupp 3,4 procent. De activistische investeerder Cevain Capital heeft een belang van meer dan 5 procent genomen in het Duitse staalconcern. Commerzbank leverde 5 procent in. Volgens handelaren zijn de zorgen over mogelijke extra afschrijvingen bij de Duitse bank weer opgelaaid. In Stockholm zakte Nordea Bank 2,8 procent. De Zweedse overheid heeft het resterende belang van 7 procent in de bank verkocht.

TNT Express

De sterkste daler in de AEX was pakketbezorger TNT Express met een verlies van 1,9 procent. Luchtvaartgroep Air France-KLM was juist de sterkste stijger met een winst van 2,4 procent. Uitgever Reed Elsevier verloor 0,6 procent na de aankondiging dat financieel directeur Duncan Palmer in september 2014 vertrekt vanwege familieomstandigheden.

AkzoNobel zakte 1,3 procent. Het verfbedrijf herhaalde de verwachting dat het bedrijfsresultaat over 2013 zeer waarschijnlijk niet hoger zal uitvallen dan de 908 miljoen euro van 2012.

De euro was 1,3505 dollar waard, tegen 1,3488 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,3 procent tot 103,47 dollar per vat. Brentolie steeg 0,7 procent tot 109,39 dollar.

Gerelateerde artikelen