ECO6 okt '13 17:06

Beurzen in angst voor schuldenplafond VS

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De 'shutdown' van de Amerikaanse overheid en de mogelijkheid dat de politieke onenigheid in Washington ook de kwestie rond het schuldenplafond van de VS gaat beïnvloeden, gaan de komende week steeds zwaarder op de beurzen wegen.

ANP
ANP

Wisten de beleggers de afgelopen week de ruzie op het Capitool nog grotendeels te negeren, deze week wordt dat volgens analisten steeds moeilijker.

Naarmate de 'shutdown' langer duurt en er weinig tekenen zijn van toenadering tussen de Democraten en Republikeinen gaan beleggers zich afvragen of de kemphanen wel in staat zullen zijn om binnen tien dagen wel de kwestie rond de verhoging van het schuldenplafond op te lossen. Het ministerie van Financiën liet eerder weten dat het Congres voor 17 oktober zijn fiat moet geven aan de verhoging, omdat de overheid anders haar verplichtingen ten opzichte van schuldeisers waarschijnlijk niet zal kunnen voldoen.

Een feitelijk 'faillissement' van de VS zou een zware schok kunnen zijn voor de financiële markten wereldwijd. ,,Het is niet waarschijnlijk, maar er is wel een kans. Dat is een grote angst, want dit is een gebeurtenis die door de markten niet is ingecalculeerd'', aldus een Amerikaanse analist. ,,Dit is niet alleen een binnenlandse aangelegenheid. Het is een wereldzaak.''

Angst

Daarnaast is er angst dat alleen de shutdown al een negatieve invloed heeft op de economie van de VS, omdat het consumentenvertrouwen daalt en bedrijven schade ondervinden. Het fragiele herstel zou dan weer als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen.

Sinds de onverwachte aankondiging van de Federal Reserve, midden september, dat het stimuleringsprogramma voor de economie vooralsnog niet wordt afgebouwd, verkeren beleggers in onzekerheid over de staat van de economie en de toekomstige handelswijze van de Fed. Door de gedeeltelijke sluiting van de overheid in de afgelopen week verschaft de overheid ook geen macrocijfers meer. Zo kwam het belangrijke banencijfer vrijdag te vervallen.

Notulen

Komende week worden wel enkele cijfers verwacht van onafhankelijke instanties, zoals de vertrouwensindex van de universiteit van Michigan. Ook de notulen van de laatste Fed-vergadering worden openbaar gemaakt.

Daarnaast kunnen beleggers zich vastklampen aan de bedrijfscijfers die vanaf deze week druppelsgewijs naar buiten worden gebracht. Alcoa opent traditioneel het cijferseizoen en wordt dan gevolgd door onder meer de banken JPMorgan Chase en Wells Fargo.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen