ECO21 okt '13 15:51Aangepast op 21 okt '13 16:31

Mooie beursdag door Akzo en Philips

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs stond maandag op het hoogste niveau van het jaar.

ANP
ANP

Goed ontvangen kwartaalresultaten van de hoofdfondsen Philips en AkzoNobel zorgden voor een mooie beursdag op het Damrak. De andere Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van het uitgestelde Amerikaanse banenrapport, dat dinsdag verschijnt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,7 procent hoger op 388,48 punten. De Amsterdamse hoofdindex staat daarmee op de hoogste stand sinds september 2008, kort na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. De MidKap won 0,7 procent tot 594,87 punten. De beurs in Parijs zakte 0,3 procent. Frankfurt bleef vlak en de FTSE in Londen dikte 0,3 procent aan.

Philips klom ruim 6 procent in de AEX. Het elektronicaconcern heeft dankzij bezuinigingen in het derde kwartaal aanzienlijk meer winst geboekt dan een jaar eerder. Een licht tegenvallende omzet werd volgens analisten meer dan gecompenseerd door een zeer sterke margeverbetering.

AkzoNobel

Ook AkzoNobel zag in het derde kwartaal van dit jaar de winst stijgen, onder meer als gevolg van hogere volumes en lagere herstructureringslasten. Het verfconcern verwacht dat de marktomstandigheden uitdagend blijven en gaat zijn 'prestatieverbeterprogramma' sneller uitvoeren. De resultaten waren volgens analisten van Rabobank beter dan verwacht. Het aandeel steeg tot het hoogste niveau in 7 maanden en was met een plus van bijna 7 procent koploper in de AEX.

Naast Akzo en Philips deden ook technisch dienstverlener Imtech en postbezorger PostNL goede zaken met winsten van respectievelijk 6,6 en 5,9 procent. Grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco met een verlies van 1,6 procent.

BinckBank

In de MidKap daalde BinckBank 0,4 procent. De internetbroker heeft in het derde kwartaal minder winst geboekt dan een jaar eerder. Het aantal transacties van klanten nam wel aanzienlijk toe. Bouwbedrijf Heijmans was een opvallende stijger met een plus van 6,8 procent.

In Frankfurt won SAP 5,3 procent ondanks dat de Duitse producent van bedrijfssoftware de omzet uit nieuwe softwarelicenties in het derde kwartaal zag afnemen. De verwachtingen voor het hele jaar bleven wel ongewijzigd.

De euro was 1,3672 dollar waard, tegen 1,3695 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 100,06 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 109,90 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen