ECO3 dec '13 11:51Aangepast op 3 dec '13 13:00

'AEX verliest stoom’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen dinsdag verder omlaag na de verliesbeurt aan het begin van de week.

De verwachting dat de Amerikaanse centrale bank spoedig zal beginnen met het afbouwen van het steunbeleid in de Verenigde Staten zorgde voor terughoudendheid onder beleggers.

,,Bij gebrek aan nieuws vallen de beurzen verder terug en lijkt er sprake te zijn van een tijdelijke pauze in het enthousiasme. In Amsterdam verliest de AEX stoom en hikken we al een maand tegen de 400 punten aan. Voor de rest is het wachten op het Amerikaanse banenrapport dat vrijdag naar buiten komt. Bij het rentebesluit van de ECB op donderdag worden geen nieuwe verrassingen verwacht na de renteverlaging van vorige maand“, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,9 procent lager op 392,46 punten. De MidKap daalde 1,3 procent tot 607,63 punten. De beurzen Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 1,6 procent.

BNP Paribas

De Franse bank BNP Paribas zakte in Parijs meer dan 2 procent na een adviesverlaging door Nomura. HSBC leverde in Londen ruim 1 procent in en Julius Baer verloor in Zürich bijna 3 procent na adviesverlagingen door hetzelfde effectenhuis.

In de AEX waren geen stijgers te bekennen. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM stond onderaan met een min van 2,8 procent. Gemalto verloor ruim 2 procent. Rabobank startte het volgen van het Franse digitale beveiligingsbedrijf met een reduce-advies.

ING

ING verloor 0,6 procent na een ratingverlaging door kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P). De kredietwaardering van ING ging omlaag van A naar A- in navolging van de afwaardering van de Nederlandse staat vorige week. De vooruitzichten voor de bank en verzekeraar zijn opgewaardeerd van negatief naar stabiel.

Sligro klom bijna 4 procent na een adviesverhoging door SNS Securities. Volgens analist Richard Withagen gaan de vooruitzichten voor Sligro in rap tempo vooruit. Met name de groothandelsdivisie van het bedrijf kan profiteren van de verbeterende economische omstandigheden in Nederland.

De euro was 1,3569 dollar waard, tegen 1,3547 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De Japanse yen zakte ten opzichte van de euro tot het laagste niveau sinds oktober 2008. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 94,13 dollar per vat. Brentolie bleef onveranderd op 111,46 dollar.

Gerelateerde artikelen