ECO2 dec '13 07:56Aangepast op 2 dec '13 08:42

'AEX begint vrijwel vlak’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam begint maandag vlak tot licht lager aan de laatste maand van het jaar.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen zullen weinig beweging laten zien. December is doorgaans een positieve maand voor de aandelenmarkten en volgens marktpartijen blijft de kans aanwezig dat de AEX in de komende weken de grens van 400 punten zal doorbreken.

,,We lijken een vlakke tot licht lagere start te krijgen na de overwegend negatieve handelssessie in Azië. De maand december lijkt daarmee rustig te beginnen. In de VS is het vandaag Cyber Monday en gaat de aandacht uit naar de internetverkopen. Uit Europa krijgen we de inkoopmanagersindexen van de industriesector. Voor de rest is het vooral wachten op het Amerikaanse banenrapport, dat aan het einde van de week verschijnt“, aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

De financiële markten zullen deze week vooral gespitst zijn op macro-economische cijfers, nu ook in Europa de kwartaalcijferperiode voorbij is. Verder trekken de beleidsvergaderingen van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England (BoE) de aandacht. Vrijdag brengt de Amerikaanse overheid het officiële banenrapport naar buiten. Dat cijfer is van belang aangezien de Amerikaanse centrale bank de afbouw van zijn huidige stimuleringsbeleid heeft gekoppeld aan een verbetering van de werkgelegenheid.

ArcelorMittal

Aan het bedrijvenfront liet ArcelorMittal weten samen met het Japanse Nippon Steel & Sumitomo Metal de Amerikaanse staalfabriek in Alabama van de Duitse staalgigant ThyssenKrupp over te nemen voor 1,55 miljard dollar.

De beurzen in het Verre Oosten gingen maandag overwegend omlaag. De Nikkei in Tokio eindigde nagenoeg vlak. Beleggers deden het rustig aan na de sterke beursmaand november, waarin de Japanse hoofdindex ruim 9 procent wist te stijgen. Positieve industriecijfers uit China boden enige steun aan de handel.

Wall Street

De aandelenbeurzen op Wall Street sloten vrijdag na een verkorte handelssessie overwegend met een miniem verlies. De dag na Thanksgiving stond traditiegetrouw in het teken van Black Friday, het startsein voor de kerstinkopen. Vooral grote internetwinkels waren in trek bij beleggers.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent in de min op 16.086,41 punten. De brede S&P 500 sloot ook met een verlies van 0,1 procent, op 1805,81 punten. Met acht achtereenvolgende weken van winst is de toonaangevende index wel nog altijd bezig aan de sterkste reeks sinds 2004. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,4 procent omhoog tot 4059,89 punten.

Europa

De Europese beurzen gingen ook zonder grote uitslagen het weekeinde in. De AEX-index sloot met een verlies van 0,1 procent op 396,55 punten. De Midkap steeg 0,3 procent tot 619,03 punten. De hoofdgraadmeter in Frankfurt kreeg er 0,2 procent bij. De FTSE-index in Londen eindigde onveranderd, terwijl de beurs in Parijs 0,2 procent inleverde.

De euro was maandag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3599 dollar waard, nagenoeg evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 93,25 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper, op 110,09 dollar.

Gerelateerde artikelen