ECO5 jun '13 22:23Aangepast op 5 jun '13 23:12

Wall Street bezorgd over looptijd steun

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN) - Beleggers op Wall Street speculeerden woensdag over de looptijd van het huidige steunprogramma van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve.

De afgelopen dagen gaf een aantal presidenten van de 12 regionale centrale banken, die samen de Fed vormen, aan dat de steun wat kan worden afgebouwd omdat de economie aan de beterende hand lijkt. Woensdag kwam er echter tegenvallend nieuws over onder meer de arbeidsmarkt naar buiten.

De Dow-Jonesindex sloot 1,4 procent lager op 14.960,59 punten. De S&P 500-index daalde 1,4 procent tot 1608,90 punten en de Nasdaq moest 1,3 procent terug tot 3401,48 punten.

,,De stemming op de beursvloeren laat zich het best omschrijven als schichtig'', aldus een handelaar. ,,Iedereen wil het punt bereiken dat de Amerikaanse economie op eigen benen kan staan, zonder steun van de Fed.'' De centrale bank pompt geld in de economie door maandelijks voor 85 miljard dollar obligaties op te kopen.

Fed

President Ben Bernanke van de Fed heeft altijd gezegd dat de steun kan worden afgebouwd als de situatie op de banenmarkt verbetert. De arbeidsmarkt ontwikkelt zich echter met ups en downs. Woensdag maakte salarisstrookverwerker ADP bekend dat het Amerikaanse bedrijfsleven in mei 135.000 banen heeft gecreëerd, waar economen rekenden op 165.000 nieuwe arbeidsplaatsen. Vrijdag komt de Amerikaanse overheid met cijfers over de banengroei, exclusief de agrarische sector, in mei. Economen gaan in doorsnee uit van een aanwas van 168.000 banen.

Woensdag werd ook een tegenvallende groei van het aantal fabrieksorders in april bekendgemaakt. De orderontvangst nam met 1 procent toe, waar marktkenners rekenden op een stijging van 1,5 procent. Een opsteker was de inkoopmanagersindex voor de dienstensector. De graadmeter van de bedrijvigheid in de sector steeg sterker dan verwacht.

Huizenbouwers

Huizenbouwers behoorden tot de sterkste dalers, met verliezen tot 1,5 procent voor Toll Brothers en D.R. Horton. Home Depot, 's werelds grootste doe-het-zelfketen, leverde bijna 2 procent in en stond daarmee onder in de Dow.

Apple daalde 1 procent nadat de handelscommissie van de Verenigde Staten had geoordeeld dat het technologieconcern patenten van zijn Zuid-Koreaanse rivaal Samsung heeft geschonden.

De euro was 1,3091 dollar waard in vergelijking met 1,30878 bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 93,68 dollar per vat. Brentolie werd juist 0,3 procent goedkoper op 102,90 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen