ECO6 dec '13 07:59Aangepast op 6 dec '13 08:36

'Amsterdamse beurs opent vlak’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent vrijdag naar verwachting vlak tot licht hoger.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen zullen weinig beweging laten zien. De handel staat geheel in het teken van het officiële Amerikaanse banencijfer, dat in de middag bekend wordt gemaakt. Beleggers hopen dat het rapport meer duidelijkheid geeft over het tijdstip waarop de Federal Reserve begint met het afbouwen van zijn steunbeleid.

,,De AEX begint 0 tot 1 punt hoger en daarna is het wachten op de arbeidsdata uit de VS. Het banencijfer zal de stemming maken of breken. De indicaties voor de banengroei zijn sterk, terwijl de consensus slechts op 180.000 nieuwe banen ligt. Deze lage verwachting zou makkelijk overtroffen kunnen worden. Naast het banenrapport krijgen we ook nog het consumentenvertrouwen en de consumentenuitgaven uit de VS'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Air France-KLM maakte voorbeurs bekend in november iets meer passagiers en vracht te hebben vervoerd dan een jaar eerder. Het passagiersvervoer, gerekend als omzet per kilometer, steeg met 0,9 procent. Het vrachtvervoer nam met 0,4 procent toe.

PostNL

PostNL kondigde donderdag nabeurs aan circa 15 procent van het uitstaande aandelenkapitaal van TNT Express te verkopen om daarmee de schuld terug te dringen. PostNL bezit nu nog 29,8 procent van de aandelen TNT Express.

Bestuursvoorzitter Paul Polman van Unilever liet donderdag tijdens een investeerdersconferentie in Londen weten nog eens 500 miljoen euro aan extra kosten te willen besparen door verder te snijden in het aantal merken en banen te schrappen bij marketing. Polman zei verder dat de autonome omzet van Unilever in het vierde kwartaal een verbetering zal laten zien ten opzichte van het derde kwartaal.

Verre Oosten

Op de effectenbeurzen in het Verre Oosten bleven de koersuitslagen vrijdag beperkt. De Nikkei in Tokio was een positieve uitschieter en sloot 0,8 procent hoger. De Japanse hoofdindex verloor desondanks deze week ruim 2 procent en leed daarmee het eerste weekverlies in één maand tijd.

De aandelenmarkten in New York eindigden donderdag voor de vijfde handelsdag op rij in de min. Beleggers kregen positief nieuws over de Amerikaanse economie en arbeidsmarkt, wat opnieuw de verwachting voedde dat de Federal Reserve spoedig het steunbeleid zal gaan afbouwen.

Dow Jones

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent lager op 15.821,51 punten. De brede S&P 500 zakte 0,4 procent tot 1785,03 punten, waarmee de slechtste reeks sinds september werd neergezet. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,1 procent tot 4033,16 punten.

De Europese aandelen leden donderdag voor de vierde dag op rij verlies. De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,1 procent lager op 383,71 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 601,83 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt gingen 0,6 tot 1,2 procent omlaag. Londen hield de schade beperkt met een koersverlies van 0,2 procent.

De euro was vrijdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3659 dollar waard, tegen 1,3667 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie bleef stabiel op 97,42 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder, op 111,35 dollar.

Gerelateerde artikelen