ECO4 jul '13 11:49

Beurzen hoger richting rentebesluit

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese effectenbeurzen werden donderdag na 2 verliesdagen op rij weer winsten geboekt.

De handel staat vooral in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), dat later op de dag bekend wordt gemaakt.

,,Na de onrust van gisteren lijken de markten weer in wat rustiger vaarwater te zijn gekomen en is de Portugese rente weer gezakt. In Europa wordt nog gewacht op Draghi, die de rente waarschijnlijk onveranderd laag zal houden, terwijl in de VS de markten dicht blijven vanwege Onafhankelijkheidsdag. Het nieuws van de dag in Amsterdam is Imtech. Beleggers zijn opgelucht dat alles goed is gegaan met de claimemissie“, aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1 procent hoger op 349,09 punten. DeMidKap daalde 0,3 procent tot 528,74 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 1,1 procent. In Lissabon klom de hoofdindex ruim 2 procent. De Portugese beurs leverde woensdag nog ruim 5 procent vanwege de regeringscrisis in het land.

Beleidsvergadering

De ECB zal om 13.45 uur de uitkomsten van de beleidsvergadering bekendmaken. Economen voorzien geen wijzigingen van het huidige monetaire beleid. Wel zal scherp worden gelet op de toelichting die ECB-presidentMario Draghi om 14.30 uur zal geven.

De geplaagde technisch dienstverlener Imtech was de grootste stijger in de AEX met een winst van 4,7 procent. Met de lancering van de claimemissie ter waarde van 500 miljoen euro lijkt een einde te zijn gekomen aan de onzekerheid rond het aandeel. Volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen bouwenhedgefondsen hun shortposities in Imtech af, mede omdat ze niet verplicht willen worden ook claimrechten te moeten leveren.

ING

Bank en verzekeraar ING en uitgeefconcern Reed Elsevier stegen ruim 1 procent. De Amerikaanse investeerder BlackRock heeft belangen van rond de 4,5 procent opgebouwd in beide bedrijven. Levensmiddelenconcern Unilever klom 0,8 procent na een adviesverhoging door Société Générale. Uitzender Randstad sloot de rij in de AEX met een min van bijna 1 procent.

In de MidKap ging bouwbedrijf Heijmans aan kop met een plus van 2,4procent. Tankopslagbedrijf Vopak stond onderaan met een verlies van 2,4 procent na een adviesverlaging door Morgan Stanley.

De euro was 1,3007 dollar waard, tegen 1,3010 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 101 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper, op 105,06 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen