ECO25 okt '13 11:54Aangepast op 25 okt '13 16:00

Beurzen lager na gemengde resultaten

Auteur: ANP Nieuws

De Europese effectenbeurzen gingen vrijdag licht omlaag.

ANP
ANP

Een daling van het Duitse ondernemersvertrouwen en gemengde bedrijfsresultaten zorgden voor enige koersdruk. Op het Damrak gaf Ballast Nedam terrein prijs na een winstalarm.

"We gaan vandaag fractioneel omlaag, maar al met al hebben we toch een mooie week gehad. Voor het weekeinde valt er weinig vuurwerk te verwachten en de aandacht gaat vooral uit naar de bedrijfsresultaten. De cijfers van Ballast vielen tegen. De bouwsector zit tegen het einde van de recessie, maar de laatste loodjes wegen het zwaarst", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent lager op 388,69 punten. De MidKap bleef ongewijzigd op 601,11 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt leverden 0,3 en 0,1 procent in. De FTSE in Londen bleef vlak na de bekendmaking dat de Britse economie in het derde kwartaal in het sterkste tempo is gegroeid sinds 2010.

Duitsland
Uit cijfers van onderzoeksinstituut Ifo bleek dat het vertrouwen van Duitse ondernemers in oktober onverwacht licht is gedaald. Het is de eerste daling van het Duitse ondernemersvertrouwen in 6 maanden.

In Frankfurt klom BASF ruim 1 procent. Het grootste chemieconcern ter wereld wist de omzet in het derde kwartaal te verhogen, ondanks aanzienlijke negatieve wisselkoerseffecten. In Parijs zakte Schneider Electric bijna 4 procent. De Franse producent van elektronica-apparatuur verlaagde zijn omzet- en winstverwachtingen voor heel 2013, vanwege negatieve valuta-effecten.

Ballast Nedam
Truckfabrikant Volvo daalde in Stockholm 7 procent na de aankondiging 2000 administratieve banen te schrappen. De Zweedse witgoedfabrikant Electrolux wil ook zo’n 2000 banen schrappen na een lager dan verwacht derde kwartaalresultaat. Het aandeel ging meer dan 7 procent achteruit.

In Amsterdam ging Ballast Nedam 7,6 procent onderuit. Het bouwbedrijf liet weten voor dit jaar een operationeel verlies te verwachten, terwijl eerder werd gerekend op een plus van 15 miljoen euro. Ook worden 250 arbeidsplaatsen geschrapt. Beleggers waren wel tevreden over de resultaten van uitzender USG People. Het aandeel voerde met een plus van 4,3 procent de stijgers in de MidKap aan.

Philips
In de AEX zakte Philips 1,6 procent. Het elektronicaconcern ziet af van de verkoop van zijn onderdeel audio, video, multimedia en accessoires (Lifestyle Entertainment) aan het Japanse Funai Electric.

De euro was 1,3792 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 97,46 dollar per vat. Brentolie zakte 0,1 procent in prijs, tot 106,86 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen