ECO23 sep '13 17:53

Verliesbeurt voor Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen sloten maandag met verlies.

De markt verwerkte de stevige koersdaling op Wall Street van afgelopen vrijdag en er groeide onrust over het lot van de Amerikaanse begroting. De verliezen bleven enigszins beperkt dankzij een sterker dan verwacht Chinees industriecijfer en positief macro-economisch nieuws uit de eurozone. Fugro was de sterkste daler onder de hoofdfondsen.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,7 procent lager op 379,55 punten. De MidKap daalde met 0,2 procent tot 573,51 punten. De beurzen in Parijs en Londen zakten 0,8 en 0,6 procent. De DAX in Frankfurt verloor 0,6 procent, ondanks de verkiezingsoverwinning van bondskanselier Angela Merkel.

Volgens handelaar Cees Smit van Today's Beheer zorgde de overwinning van Merkel wel voor enig enthousiasme op de beurs, maar wachten beleggers nog op de stappen die zij zal zetten om een nieuwe coalitie te vormen. Daar kan Merkel het nog moeilijk mee krijgen. ,,We kampen verder met de behoorlijk draai op Wall Street van afgelopen vrijdag, waar de koersen aardig wegzakten na het slot van de Europese beurshandel“, aldus Smit.

Fugro

In de eurozone bleek dat de industrie in september iets minder hard is gegroeid dan in augustus. De dienstensector in de eurozone maakte juist een sterker dan verwachte groei door. Eerder op de dag bleek al de Chinese industriële activiteit in september is toegenomen tot het hoogste niveau in 6 maanden tijd.

Grootste daler in de AEX was Fugro met een min van 5,1 procent na een update van de strategie van het bedrijf. Volgens analisten heeft de bodemonderzoeker mooie doelstellingen afgegeven, maar moet de markt nog wel overtuigd worden dat de doelstellingen ook gehaald kunnen worden.

Miljardenboete

ArcelorMittal leverde 0,4 procent in. Volgens de Britse krant The Telegraph hangt het staalconcern mogelijk een miljardenboete boven het hoofd wegens het schenden van afspraken rond de fusie waaruit het bedrijf in 2006 ontstond.

Postbezorger PostNL was de grootste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een plus van 1,9 procent. Kabelaar Ziggo, die de plaats van DE Master Blenders heeft overgenomen in de AEX, won 0,7 procent.

BinckBank

In de MidKap zakte BinckBank 4,2 procent. Met de lancering van de nieuwe onlinebroker DeGiro komt er weer een concurrent bij die met fors lagere tarieven de strijd aangaat met BinckBank. Het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf OCI maakte een mooi debuut in de MidKap met een winst van 2,9 procent.

De euro was 1,3500 dollar waard, tegen 1,3515 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde met 0,8 procent tot 103,89 dollar per vat. Brentolie daalde eveneens met 0,8 procent tot 108,30 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen