ECO8 sep '13 17:12

Beleggers onzeker door Syrië en Fed

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers gaan een relatief onzekere en mogelijk volatiele week tegemoet.

ANP
ANP

De dreiging van een Amerikaanse aanval op Syrië en van een mogelijke afbouw van de steun van de Federal Reserve hangt boven de markt. Nieuws en geruchten bepalen komende week dan ook grotendeels de stemming op de beurzen.

In de Amerikaanse Senaat zal mogelijk deze week al gestemd over militair ingrijpen in Syrië. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry sloot zondag ook niet uit dat er alsnog een stemming in de Verenigde Naties zal worden gehouden. Marktanalisten denken niet dat een precisie-aanval op Syrië de beurzen onderuit zal halen, maar vrezen wel voor een langere betrokkenheid van de VS bij het conflict. Een ,,chirurgische ingreep die uitmondt in een langer conflict zou heel slecht voor de aandelen zijn'', aldus een Amerikaanse analist.

Onduidelijk is nog wanneer de Federal Reserve met een beslissing naar buiten zal komen over het terugschroeven van het steunprogramma voor de economie. Waarschijnlijk zal dit deze maand al gebeuren. De maatregelen zullen zeer geleidelijk zijn, maar leiden waarschijnlijk toch tot enige onrust, denken analisten.

Dubbele domper

Het slechtste scenario is als een Syrië en de Fed-maatregelen samenvallen. ,,Dat zou een dubbele domper worden'', oordelen marktvorsers. Bovendien worstelen beleggers ook steeds meer met de vraag wie de Federal Reserve gaat leiden als directeur Ben Bernanke begin volgend jaar opstapt bij het aflopen van zijn termijn. Daarboven op komt nog eens speculatie over een mogelijke nieuwe aanvaring tussen het Witte Huis en het Congres over de begroting.

Volgens steeds meer marktkenners is het daarom niet de vraag of de beurzen nu afsteven op een correctie, maar wanneer deze correctie plaats gaat vinden. De kans dat dit komende week al aan de orde zal zijn, is echter niet groot.

Cijfers zijn er de komende dagen nauwelijks om de beurzen richting te geven. Uit EU-landen komen gegevens over de inflatie en de industriële productie. Het belangrijkste Amerikaanse cijfer dat op de agenda staat is de detailhandelsverkoop, op vrijdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen