ECO20 dec '13 09:55

Consumenten kopen weer auto's

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Huishoudens hebben in oktober 1,1 procent minder besteed aan goederen en diensten ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

De krimp is minder groot dan in de voorgaande maanden. Dit komt vooral doordat consumenten meer auto’s kochten. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

Voor het eerst in meer dan 2 jaar besteedden huishoudens meer aan duurzame goederen (plus 0,4 procent). Ze kochten veel meer nieuwe personenauto’s dan in oktober 2012. Bovendien was bij de andere duurzame goederen de krimp minder groot dan in eerdere maanden. De jaar-op-jaarontwikkeling kan zijn beïnvloed door belastingmaatregelen, tekent het CBS hierbij aan.

Op 1 oktober 2012 ging het hoge btw-tarief van 19 procent naar 21 procent. Om de btw-verhoging voor te zijn, was het aantrekkelijk voor consumenten om grotere aankopen eerder te doen. Daardoor was het niveau van de bestedingen in oktober 2012 relatief laag.

De bestedingen aan voedings- en genotmiddelen waren 2,0 procent lager dan een jaar eerder. Ook aan overige goederen, waaronder energie, is fors minder besteed (min 5,3 procent). Door het relatief zachte weer verbruikten de huishoudens aanzienlijk minder gas. De bestedingen aan diensten waren 0,2 procent lager dan in oktober 2012.

Gerelateerde artikelen