ECO17 dec '13 09:19Aangepast op 17 dec '13 10:03

AEX begint in de min

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs is dinsdag in de min begonnen.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen openden overwegend lager. Beleggers namen wat gas terug na de stevige koerswinsten van een dag eerder. De focus blijft gericht op de Amerikaanse Federal Reserve, die later op de dag begint aan de tweedaagse beleidsvergadering.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,4 procent lager op 379,78 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 595,02 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,8 procent.

SBM Offshore behoorde tot de sterkste dalers in de AEX met een min van 1,3 procent. De maritiem dienstverlener liet maandag na de slotbel weten dat de beoogde verkoop van het schip Installer aan Daya Vessels Limited niet doorgaat. Daya kreeg een aantal keer meer tijd om de financiering rond te krijgen, maar slaagde daar niet in. SBM gaat juridische stappen ondernemen tegen Daya. Pakketvervoerder TNT Express was de grootste stijger met een winst van 1,2 procent.

Heijmans

Grootste stijger in de MidKap was bouwbedrijf Heijmans met een winst van ruim 2 procent. De overname van Brinck Groep, die Heijmans maandag na de slotbel aankondigde, is volgens analisten van SNS Securities opvallend en verfrissend. Navigatiebedrijf TomTom was de grootste daler met een min van meer dan 1 procent.

Op de lokale markt bleef 1NOMij onveranderd op 0,37 euro na bekendmaking dat de aanbieder van interim-professionals Novisource naar de beurs gaat via een omgekeerde overname door 1NOMij. De voorgenomen overname van Novisource zal worden gefinancierd door de uitgifte van 100 miljoen nieuwe aandelen 1NOMij, waarna de beursgenoteerde vennootschap zal worden omgedoopt tot Novisource.

De euro was 1,3775 dollar waard, tegen 1,3757 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 97,14 dollar per vat. Brentolie werd eveneens 0,3 procent goedkoper, op 109,08 dollar.

Gerelateerde artikelen