ECO18 nov '13 15:59

AEX schuift op richting 400 punten

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen maandag opnieuw omhoog.

ANP
ANP

De verwachting dat de Amerikaanse centrale bank geld in de economie blijft pompen zorgde voor optimisme. In Amsterdam stond Unit4 in de schijnwerpers na een overnamebod en schoof de AEX-index verder op richting de 400 punten.

De Amsterdamse hoofdindex noteerde in de middaghandel 0,6 procent hoger op 397,75 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 613,12 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen 0,4 en 0,7 procent. De DAX in Frankfurt borduurde voort op de recorstand van afgelopen vrijdag en won ook 0,7 procent. De Duitse beurs tikte maandag op 9253,68 punten een nieuw tussentijds topniveau aan.

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex kort na opening 0,4 procent in de plus en bereikte voor het eerst in de geschiedenis de 16.000 punten. Ook de brede S&p 500-index, die bezig is met de langste winstreeks in 9 maanden tijd, steeg verder vanaf de recordstand van vrijdag en klom 0,2 procent.

Unit4

Unit4 steeg 8,5 procent en was daarmee koploper in de MidKap. Investeerder Advent wil het softwarebedrijf overnemen voor circa 1,2 miljard euro. Het bestuur en de raad van commissarissen van Unit4 bevelen het bod aan. Volgens analisten van SNS Securities betaalt Advent een hoge prijs voor Unit4.

Delta Lloyd liet tijdens een beleggersdag weten zijn dividenddoel, van een jaarlijkse toename met 3 procent, los te laten. Het loslaten is een gevolg van de prioriteit die verzekeraar geeft aan het behalen van een doelstelling voor de solvabiliteit. Delta Lloyd kondigde maandag ook aan het kostenbesparingsprogramma te verlengen. Het aandeel verloor meer dan 1 procent.

Imtech

In de AEX was technisch dienstverlener Imtech intrek. Het aandeel dikte 3 procent aan en was de sterkste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen. Telecomconcern KPN was de grootste verliezer met een min van 1 procent.

Bij de kleinere bedrijven won ICT Automatisering ruim 2 procent. Het softwarebedrijf kondigde bij de presentatie van de kwartaalcijfers het vertrek aan van topman Carlo D’Agnolo. Hij zal worden opgevolgd door Jos Blejie.

EADS

In Parijs klom EADS meer dan 3 procent. Het moederbedrijf van Airbus profiteerde van een sterke orderontvangst op de eerste dag van de Dubai Airshow. Airbus en zijn Amerikaanse concurrent Boeing ontvingen voor in totaal zo’n 134 miljard euro aan nieuwe orders.

De euro was 1,3534 dollar waard, tegen 1,3481 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie bleef stabiel op 93,80 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 108,15 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen