ECO6 sep '13 21:34Aangepast op 6 sep '13 22:18

Banen en Syrië houden Wall Street in balans

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag nagenoeg onveranderd gesloten.

EPA
EPA

Beleggers worstelden met cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, en de mogelijke implicaties daarvan voor het beleid van de Federal Reserve, en de aanhoudende zorgen over de eventuele militaire interventie in Syrië.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen eindigde 0,1 procent lager op 14.922,50 punten. De S&P 500 sloot onveranderd op 1655,17 punten. Ook technologiegraadmeter Nasdaq week met 3660,01 punten nauwelijks af van de slotstand van donderdag.

Aan het begin van de handel zorgde de Russische president Vladimir Poetin voor flinke koersdalingen met zijn opmerking dat Rusland Syrië steunt en dat zal blijven doen, ook bij een interventie in het land. De graadmeters klommen echter al snel tot licht boven de slotniveaus van donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg door de zorgen rond Syrië wel met bijna 2 procent tot 110,59 dollar, het hoogste niveau in ruim 2 jaar.

Stimuleringsbeleid

Beleggers zaten verder met de vraag wat nieuwe cijfers over de banenmarkt betekenen voor het stimuleringsbeleid van de Federal Reserve. De Fed gaf de afgelopen maanden aan dat het stimuleringsbeleid op korte termijn wordt ingeperkt, als de economie voldoende herstel toont. De tegenvallende banengroei van de afgelopen maanden kan inhouden dat de Fed het beleid voorlopig ongewijzigd doorzet.

Veel economen bleven echter bij de verwachting dat de centrale bank nog deze maand met de afbouw van de maatregelen begint. De eerste stappen op dat vlak zullen naar verwachting echter zeer voorzichtig zijn.

Staatsleningen

Het banenrapport drukte wel de rente op Amerikaanse staatsleningen. De 10 jaarsrente zakte tot 2,9 procent, nadat donderdag nog voor het eerst in 2 jaar de grens van 3 procent werd geslecht door de verwachting dat de Fed snel tot een normalisering van zijn beleid zal overgaan.

Het aandeel American Tower steeg bijna 5 procent. De bezitter van mobieletelefoniemasten koopt voor 3,3 miljard dollar het moederbedrijf van concurrent Global Tower Partners. Inclusief schulden is de transactie 4,8 miljard dollar waard.

De euro was vrijdagavond 1,3180 dollar waard, tegen 1,3160 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen