ECO22 nov '13 11:50

Rustige vrijdaghandel op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese aandelenbeurzen bleven de koersuitslagen vrijdag beperkt.

Beleggers namen voor het weekeinde geen grote posities meer in. Een positief Duits vertrouwenscijfer en de hogere slotstanden op Wall Street, waar de Dow-Jonesindex voor het eerst boven de 16.000 punten eindigde, boden enige ondersteuning aan de markt.

,,Het is een typische vrijdaghandel en er is weinig bedrijvennieuws. Per saldo blijft het sentiment positief. In de VS gaat het op economisch vlak redelijk en in Duitsland is het ondernemersvertrouwen verder toegenomen“, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent lager op 395,22 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 608,50 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen leverden 0,2 procent in. De CAC40-index in Parijs won 0,1 procent.

Vertrouwen

Onderzoeksinstituut Ifo maakte bekend dat het vertrouwen van Duitse ondernemers in november is gestegen. De index die het ondernemersvertrouwen meet, kwam uit op een stand van 109,3, tegen 107,4 een maand eerder. Economen rekenden in doorsnee op een verbetering tot 107,7. Uit cijfers van het Duitse statistiekbureau bleek daarnaast dat de Duitse economie in het derde kwartaal met 0,3 procent is gegroeid.

Grootste stijger in de AEX was luchtvaartcombinatie Air France-KLM met een winst van 1,6 procent. Beveiligingsbedrijf Gemalto stond onderaan met een verlies van ruim 1 procent. In de MidKap ging navigatiebedrijf TomTom aan kop met een plus 0,5 procent. Biotechnologiebedrijf Pharming sloot de rij met een min van bijna 2 procent.

Novartis

Novartis steeg in Zürich 1,5 procent. Het Zwitserse farmacieconcern begint een aandeleninkoopprogramma met een omvang van 5 miljard dollar (ruim 3,7 miljard euro). Het programma heeft een looptijd van 2 jaar.

UBS daalde 0,9 procent. De Zwitserse bank heeft met de Europese autoriteiten afgesproken dat de bank niet verder wordt vervolgd wegens manipulatie van rentetarieven. In ruil daarvoor werkt UBS mee met het onderzoek naar het renteschandaal.

De euro stond vrijdag op 1,3515 dollar, tegen 1,3470 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 95,15 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder, op 110,30 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen