ECO7 jun '13 08:19Aangepast op 7 jun '13 09:06

Nikkei nipt lager na nerveuze sessie

Auteur: ANP Nieuws

TOKIO (ANP) - De beurs in Tokio is vrijdag nipt lager gesloten na een nerveuze handelssessie.

EPA
EPA

Een stijging van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar zorgde voor koersdruk onder de exportbedrijven. Beleggers bleven daarnaast voorzichtig voorafgaand aan het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag wordt vrijgegeven. De Nikkei eindigde uiteindelijk 0,2 procent lager op 12.877,53 punten.

De Japanse minister van Financiën Taro Aso liet weten voorlopig niet in te grijpen op de valutamarkt, ondanks de recente stijging van de yen. De yen steeg donderdag met 2,2 procent ten opzichte van de dollar en zette de opmars vrijdag voort. Aso zei dat de regering ,,oplettend toekijkt, maar nu nog geen actie onderneemt’’.

Het Japanse staatspensioenfonds maakte vrijdag bekend meer in aandelen te gaan investeren. Japanse aandelen gaan 12 procent uitmaken van de totale beleggingsportefeuille, tegen 11 procent nu. Het aandeel van Japanse staatsobligaties in de portefeuille gaat van 67 naar 60 procent. 's Werelds grootste publieke pensioenfonds heeft omgerekend circa 780 miljard euro in beheer.

De andere belangrijke aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen vrijdag eveneens omlaag. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde 0,9 procent lager in de middaghandel en de All Ordinaries in Sydney zakte 0,9 procent. In Seoul, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag, verloor de Kospi 1,8 procent.

Gerelateerde artikelen