ECO18 dec '13 08:03Aangepast op 18 dec '13 08:37

'AEX begint licht hoger’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam begint woensdag waarschijnlijk licht hoger.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen met kleine winsten openen. Alle ogen zijn gericht op de Verenigde Staten, waar de Federal Reserve later op de dag zal besluiten of het steunbeleid al teruggeschroefd kan worden.

,,De AEX opent zo’n half punt hoger in navolging van de positieve stemming in Azië, waar vooral de Japanse beurs stevig wist te klimmen. Het is de dag van de Fed. Er is een grotere kans dat de Amerikaanse centrale bank zal besluiten om het steunbeleid geleidelijk af te bouwen. Voor het Fed-besluit krijgen we uit Duitsland nog de Ifo-index en huizencijfers uit de VS. Daarna is het woord aan Fed-voorzitter Bernanke'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

SBM Offshore verhoogde dinsdag na de slotbel de omzetverwachting voor heel 2013. De dienstverlener aan de olie-industrie verwacht nu een omzet van 4,6 miljard dollar. Eerder werd uitgegaan van een omzet van 4,3 miljard dollar. SBM zei ook voor dit jaar een ,,positief netto inkomen'', te verwachten, ondank alle voorzieningen die het dit jaar moest nemen en afschrijvingen die het moest doen.

Fugro

Het aandeel Fugro zal mogelijk druk ondervinden van een winstwaarschuwing van Petroleum Geo-Services (PGS), een Noorse concurrent van de Nederlandse bodemonderzoeker. Ook stelde PGS dat de resultaten in het eerste kwartaal van volgend jaar geraakt zullen worden door de zwakke marktomstandigheden.

De Telegraaf schreef woensdag dat Air France en KLM versneld in elkaar worden geschoven om een einde te maken aan met name de Franse verliezen. Begin 2014 zou Air France luchtvaartmaatschappij KLM volledig opslokken. Air France-KLM zal moeten reorganiseren om het hoofd boven water te houden. KLM-vakbonden vrezen dat er in Nederland alleen nog een operationele dochter overblijft.

Verre Oosten

De beurzen in het Verre Oosten lieten woensdag overwegend winsten zien. In Tokio eindigde de Nikkei 2 procent hoger. Een lichte verzwakking van de Japanse yen en een sterker dan verwachte stijging van de Japanse export zorgden voor een positieve stemming.

De aandelenbeurzen in New York sloten dinsdag licht lager. De handel bleef voorzichtig in afwachting van de uitkomsten van de vergadering van de Fed. Het stelsel van Amerikaanse centrale banken begon dinsdag aan de tweedaagse bijeenkomst over het monetaire beleid.

Euro

De Dow-Jonesindex sloot nog geen 0,1 procent lager op 15875,26 punten. De S&P 500-index eindigde 0,3 procent in de min op 1781,00 punten en technologiebeurs Nasdaq gaf 0,1 procent prijs op 4023,68 punten.

De Europese aandelenbeurzen eindigden eerder op de dag ook met verlies. Beleggers namen gas terug na de stevige koerswinsten van maandag. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,9 procent lager op 378,17 punten. De MidKap daalde met 0,4 procent tot 592,28 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren 0,5 tot 1,2 procent.

De euro was woensdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3780 dollar waard, tegen 1,3751 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 97,43 dollar per vat. Brentolie daalde 0,1 procent tot 108,38 dollar.

Gerelateerde artikelen