ECO2 dec '13 19:48

S&P 500 kruipt omhoog

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De S&P 500 kroop maandag omhoog, terwijl de Dow-Jonesindex en de Nasdaq daalden.

EPA
EPA

Beleggers verwerkten sterke cijfers over de industrie en over de detailhandelsverkopen in de voor de sector belangrijke decembermaand. EBay was een van de sterkste stijgers nadat bleek dat de online verkopen op 'Black Friday', afgelopen vrijdag een recordhoogte bereikten.

De Dow stond halverwege de handelsdag 0,1 procent in de min op 16.066 punten. De S&P 500 ging 0,1 procent omhoog tot 1807 punten en de Nasdaq daalde 0,1 procent tot 4054 punten. De S&P is dit jaar tot nu toe 27 procent gestegen en is op weg naar de beste prestatie op jaarbasis sinds 1998.

Een half uur na de handelsaanvang maakte het Institute of Supply Management bekend dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie vorige maand flink toenam. De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt, steeg van 56,4 in oktober tot 57,3 in november, de hoogste stand sinds april 2011. Economen rekenden in doorsnee juist op een daling tot 55,2. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

Banenrapport

Iets eerder maakte het Britse onderzoeksbureau Markit al bekend dat diens inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie steeg van 51,8 in oktober naar een definitieve stand van 54,7 in november. Economen rekenden er op dat de voorlopige stand van 54,3 gehandhaafd zou worden.

Op macrogebied zijn nu alle ogen gericht op het banenrapport dat vrijdag naar buiten wordt gebracht. Marktvorsers gaan uit van de aanwas van 180.000 banen in november en een werkloosheidspercentage van 7,2. Dat zou het laagste niveau zijn in 5 jaar.

Onderzoeksbureau ComScore maakte bekend dat de online verkopen in de vier dagen vanaf afgelopen donderdag, Thanksgiving, met 15 procent zijn gestegen tot een recordbedrag van 1,2 miljard dollar. Online winkels kunnen volgens ComScore rekenen op 131 miljoen bezoekers die willen profiteren van aanbiedingen op 'Cyber Monday'. De verkopen in fysieke winkels daalden juist, voor het eerst sinds 2009, op Black Friday en het aanpalende weekeinde. Webwinkel eBay steeg 1,7 procent.

Gerelateerde artikelen