ECO5 dec '13 10:08

AEX begint in mineur

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs is donderdag in de min begonnen.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenmarkten openden met verliezen. De handel staat vooral in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Ook wordt gewacht op het officiële Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag wordt gepubliceerd.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,2 procent lager op 387,40 punten. De MidKap bleef ongewijzigd op 603,92 punten. De beurzen Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,1 procent.

Marktpartijen verwachten geen nieuwe verrassing van de ECB na de onverwachte renteverlaging tot 0,25 procent vorige maand. Het rentebesluit zal om 13.45 uur bekend worden gemaakt. De persconferentie van ECB-president Mario Draghi volgt om 14.30 uur. Ook de Bank of England (BoE) zal naar verwachting het monetaire beleid ongewijzigd laten en de rente handhaven op 0,5 procent. Het besluit van de BoE komt om 13.00 uur naar buiten.

Merck

Standard Chartered verloor in Londen 0,4 procent. De Britse bank verwacht dit jaar een fors lagere winst te behalen bij zijn consumententak. Vooral in Zuid-Korea heeft de bank, die een groot deel van zijn resultaat boekt in Azië, het moeilijk.

In Frankfurt klom Merck 3,7 procent. De Duitse farmaceut neemt het Luxemburgse speciaalchemiebedrijf AZ Electronic Material over voor circa 1,6 miljard pond, zo'n 1,9 miljard euro.

ASML

Credit Suisse daalde in Zürich 0,4 procent. ABN Amro koopt de lokale vermogensbeheertak van de Zwitserse bank in Duitsland. In Duitsland beheert Credit Suisse ruim 10 miljard euro voor binnenlandse klanten met een belegbaar vermogen van meer dan 1 miljoen euro. Dit onderdeel komt nu in handen van de Berthmann Bank van ABN Amro.

Grootste daler in de AEX was chipmachinemaker ASML met een verlies van 1,7 procent. Maritiem dienstverlener SBM Offshore was de grootste stijger met een winst van 0,7 procent. In de MidKap stonden de bouwer BAM en Heijmans onderaan met minnen van ruim 1 procent. Sterkste stijger was roestvrijstaalmaker Aperam met een plus van 1,4 procent.

De euro was 1,3616 dollar waard, tegen 1,3560 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 97,32 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper, op 111,76 dollar.

Gerelateerde artikelen