ECO2 aug '13 15:17Aangepast op 2 aug '13 16:46

Beurzen omlaag na banenrapport VS

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenmarkten zakten vrijdagmiddag in het rood.

ANP
ANP

Een tegenvallende banengroei in de Verenigde Staten zorgde ervoor dat de eerdere winsten weer uit handen werden gegeven.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,3 procent lager op 371,40 punten. Eerder op de dag bereikte de hoofdindex nog de hoogste tussentijdse stand van dit jaar op 374,12 punten. Dat is tevens het hoogste niveau sinds 18 februari 2011. De MidKap daalde licht tot 551,87 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen verloren tot 0,4 procent. De Parijse hoofdgraadmeter steeg 0,1 procent.

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na opening 0,2 procent in de min. Uit cijfers van de Amerikaanse overheid bleek dat de werkgelegenheid in de VS in juli minder sterk is gegroeid dan in de voorgaande maand. De werkloosheid nam daarbij wel harder af dan verwacht, tot 7,4 procent. Per saldo werd vorige maand 162.000 banen gecreëerd in de Amerikaanse economie. Economen rekenden op een toename met 185.000 banen in juli.

KPN

Telecomconcern KPN stond onderaan in de AEX met een verlies van 3,9 procent. Grootste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen was luchtvaartgroep Air France-KLM met een winst van 2,6 procent. Bij de kleinere fondsen viel het aandeel Arseus op met een winst van 10,4 procent. De medisch toeleverancier zag de winst in de eerste helft van het jaar fors stijgen. Ook de omzet nam toe.

In Parijs klom Axa 2,8 procent. Het Franse verzekeringsconcern boekte minder winst in de eerste helft van dit jaar, mede door de overstromingen die in het voorjaar Duitsland troffen. De operationele winst viel echter hoger uit dan analisten hadden verwacht.

Royal Bank of Scotland

Royal Bank of Scotland verloor 3,8 procent in Londen na publicatie van de halfjaarcijfers. De Britse bank liet daarbij weten dat de Nieuw-Zeelander Ross McEwan per 1 oktober bestuursvoorzitter Stephen Hester zal opvolgen. In Milaan leverde Mediaset, het mediaconcern van Silvio Berlusconi, 2,4 procent in na de definitieve veroordeling van de Italiaanse ex-premier tot 4 jaar cel wegens belastingfraude.

Lufthansa zakte in Frankfurt 4,7 procent. Het Duitse luchtvaartbedrijf heeft zijn winst afgelopen halfjaar stevig zien dalen, maar houdt vast aan het vooruitzicht dat het resultaat over het hele jaar beter zal zijn dan in 2012. Het Duitse technologieconcern Siemens verloor 0,8 procent na een ratingverlaging door kredietbureau Fitch.

De euro was 1,3285 dollar waard, tegen 1,3217 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie noteerde 1 procent lager op 106,84 dollar per vat. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen