ECO3 sep '13 17:54

Beurzen wachten oorlogsdynamiek af

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen deden dinsdag een stapje terug.

Beleggers wachtten de ontwikkelingen rond mogelijke militaire actie tegen Syrië af en namen winsten na de rally van maandag. Nokia schitterde na de verkoop van zijn mobieltjestak aan Microsoft.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,6 procent lager op 367,09 punten. De MidKap daalde eveneens met 0,6 procent, tot 540,48 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tussen 0,6 en 0,8 procent.

De handel werd aan het begin van de handel opgeschrikt door berichten over afgevuurde raketten in het Middellandse Zeegebied. Dit veroorzaakte een dip in de beurskoersen en ook de olieprijs liep even op. Israël liet echter weten in samenwerking met de Verenigde Staten het raketafweersysteem te hebben getest. Tegen het einde van de handel werd bekend dat de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden president Barack Obama steunen in zijn plannen voor een aanval op Syrië.

Nokia

In Helsinki steeg Nokia bijna 34 procent in beurswaarde. De Amerikaanse softwaregigant Microsoft neemt de Finse mobieltjesmaker grotendeels over voor 5,44 miljard euro. Er werd al langere tijd gespeculeerd over een overname. Nokia zelf gaat zich na de verkoop onder meer richten op netwerkinfrastructuur, services en de navigatiediensten.

De voorgenomen verkoop van de mobieltjestak van Nokia aan Microsoft is volgens SNS Securities niet positief voor TomTom. Nokia heeft volgens de analisten recent aangegeven dat het zich meer wil richten op de automotivemarkt. ,,Dat betekent meer concurrentie voor TomTom'', aldus SNS. TomTom verloor in de Midkap 0,6 procent.

Vodafone

Vodafone daalde in Londen met 5 procent. Het Britse telecombedrijf bevestigde zijn belang van 45 procent in de aanbieder van mobiele telefonie Verizon Wireless te verkopen aan het Amerikaanse telecomconcern Verizon Communications. Verizon betaalt omgerekend 98,5 miljard euro aan Vodafone.

De grote berg geld die Vodafone ontvangt zal er volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen niet voor zorgen dat het Britse bedrijf met een enorme oorlogskas op de Nederlandse markt komt. Vodafone heeft eerder aangegeven overnames te zoeken op het gebied van kabelaars. In Nederland werd Ziggo genoemd, maar Versteeg sluit dat uit. Ziggo sloot 0,1 procent lager.

Corio

In de AEX hoorde vastgoedbedrijf Corio tot de grootste dalers met een min van 2,7 procent na een adviesverlaging door Deutsche Bank. PostNL was de sterkste stijger met een plus van 1,8 procent.

De euro was 1,3160 dollar waard, tegen 1,3187 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg met 0,4 procent tot 108,03 dollar per vat. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 115,25 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen