ECO26 sep '13 09:18Aangepast op 26 sep '13 09:50

DSM onderuit op licht hoger Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam moest donderdag een kleine openingswinst weer uit handen geven.

ANP
ANP

De andere Europese aandelenmarkten lieten ook overwegend minnen zien. De aandacht blijft gericht op de begrotingsonderhandelingen in Washington. In Amsterdam werd DSM afgestraft na een winstwaarschuwing.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent lager op 378,76 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 576,98 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs noteerden vlak tot licht lager.

Grootste daler in de AEX was DSM met een verlies van ruim 4 procent. Het speciaalchemiebedrijf waarschuwde dat de eerder gestelde doelstelling voor de operationele winst voor heel 2013 mogelijk niet gehaald zal worden. Oorzaken zijn de ongunstige wisselkoersen en de hogere belastingtarieven in Nederland. Ook is er volgens DSM nog steeds weinig tot geen groei waar te nemen in Europa.

Ajax

Op de lokale markt klom Ajax 0,1 procent. De beursgenoteerde voetbalclub heeft in het boekjaar 2012/2013 een nettowinst behaald van 18,2 miljoen euro. Dat is 8,5 miljoen meer dan een seizoen eerder. De winststijging is te danken aan hogere vergoedingssommen uit de verkoop van spelers.

In Stockholm steeg Hennes & Mauritz (H&M) 6,7 procent. De op een na grootste kledingketen van Europa heeft een goed derde kwartaal achter de rug. H&M wist de winst op te voeren dankzij de opening van een onlinewinkel in de Verenigde Staten en de toevoeging van nieuwe merken.

Alcatel-Lucent

Alcatel-Lucent won in Parijs ruim 6 procent. Het Finse Nokia overweegt volgens mediaberichten om de Franse maker van netwerkapparatuur te benaderen voor een samenwerking. De plannen zouden deel uitmaken van de strategische herziening van Nokia, dat onlangs zijn mobieltjestak verkocht aan Microsoft. Nokia daalde in Helsinki 0,2 procent.

De euro was 1,3523 dollar waard, tegen 1,3528 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 102,61 dollar per vat. Brentolie zakte eveneens 0,1 procent tot 108,20 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen