ECO21 nov '13 07:57Aangepast op 21 nov '13 08:34

'Lagere opening AEX’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam opent donderdag waarschijnlijk lager.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen zullen met verliezen beginnen nadat uit de notulen van de Federal Reserve bleek dat de Amerikaanse centrale bank overweegt om in de komende maanden te beginnen met de afbouw van het stimuleringsbeleid.

,,De AEX begint 1 tot 2 punten lager. Beleggers zijn toch onaangenaam verrast doordat uit de notulen blijkt dat de bereidheid onder de Fed-bestuurders om met afbouw van de steun te beginnen toeneemt. De risicobereidheid onder beleggers neemt daardoor af. Daarnaast krijgen we vandaag een stroom aan macro-economische cijfers te verwerken uit Europa en de VS'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Uit het Fed-verslag kwam ook naar voren dat het bestuur van de centrale bank speelde met de gedachte om het steunprogramma niet meer geheel afhankelijk te maken van een ,,duidelijke verbetering'' van de arbeidsmarkt. Mogelijk kan worden begonnen met de afbouw van het opkoopprogramma van 85 miljard dollar per maand voordat herstel zichtbaar wordt, als de zorgen over de effectiviteit, kosten en risico's van het steunbeleid toenemen.

Reed Elsevier

Aan het bedrijvenfront liet bestuursvoorzitter Erik Engstrom van Reed Elsevier weten dat de informatieleverancier overweegt meer geld uit te keren aan aandeelhouders. Engstrom gaf aan tevreden te zijn met de schuldpositie van Reed Elsevier. Daardoor blijft de mogelijkheid bestaan om geld uit te keren aan aandeelhouders ,,op andere manieren dan overnames'', stelde hij tijdens een conferentie in Barcelona.

Ballast Nedam meldde onderhandelingen over de verkoop van dochtermaatschappij Van Leeuwen Boringen. Het bouwbedrijf verwacht de transactie, die de financiële positie van Ballast moet verbeteren, dit jaar af te ronden.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste aandelenmarkten donderdag overwegend verliezen zien. De vrees voor terugschroeving van het steunbeleid in de Verenigde Staten zorgde in combinatie met een zwak industriecijfer uit China voor een negatieve stemming. De Nikkei in Tokio was een positieve uitschieter en eindigde 1,9 procent hoger. Een verzwakking van de Japanse yen hielp vooral de belangrijke exportbedrijven in Japan vooruit.

De Amerikaanse aandelenmarkten doken woensdag in het rood na de publicatie van de Fed-notulen. De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent in de min op 15.900,82 punten. De breder samengestelde S&P 500 daalde eveneens 0,4 procent tot 1781,37 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,3 procent tot 3921,27 punten.

Fed-notulen

De Europese aandelenmarkten eindigden eerder op de dag zonder al te grote koersuitslagen. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van de Fed-notulen, die na sluiting van de handel werden gepubliceerd.

Op het Damrak in Amsterdam sloot de AEX-index 0,3 procent hoger op 396,54 punten. De MidKap eindigde nagenoeg onveranderd op 610,89 punten. De hoofdgraadmeters in Londen en Parijs sloten de handelsdag tot 0,2 procent lager af, terwijl die in Frankfurt 0,1 procent steeg.

De euro was donderdag voorbeurs 1,3430 dollar waard, tegen 1,3455 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 93,57 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,3 procent goedkoper, op 107,71 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen