ECO8 nov '13 19:42

Wall Street positief over banengroei

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De beurzen op Wall Street stonden vrijdag in de middaghandel overtuigend op winst.

EPA
EPA

Beleggers reageerden positief op de onverwacht goede cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt die eerder op de dag naar buiten kwamen.

Na bijna 4 uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,7 procent hoger op 15.699 punten. De brede &P 500 steeg 1 procent tot 1765 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 1,5 procent bij op een tussenstand van 3916 punten.

Vorige maand werden volgens een eerste schatting 204.000 banen gecreëerd in de Amerikaanse economie, terwijl mede door de sluiting van de overheid slechts werd gerekend op een aanwas met 120.000 banen. De onverwacht sterke groei kan het, door beleggers eerder zo gevreesde, besluit van de Federal Reserve om zijn stimuleringsmaatregelen te beperken dichterbij brengen. Op Wall Street kregen de positieve signalen die de cijfers gaven echter de nadruk.

Fed

Het idee dat de Fed mogelijk sneller dan verwacht zijn beleid aanpast, joeg wel de rente op Amerikaanse staatsleningen op. Het rendement op 10-jaarsleningen klom tot 2,75 procent, tegen 2,6 procent op donderdag. Ook de dollar sterkte aan, waardoor de waarde van de euro zakte. De euro werd vrijdagavond voor 1,3360 dollar verhandeld, tegen 1,3420 dollar bij het slot van Wall Street op donderdag.

Bankaandelen profiteerden van het vooruitzicht op een hogere rente als de Amerikaanse economie verder herstelt. JPMorgan Chase leidde de Dow Jones met een plus van 3,6 procent. Wells Fargo, Bank of America en Citigroup wonnen 2 tot 3 procent.

De Nasdaq werd onder meer gesteund Salix Pharmaceuticals, dat 18,5 procent meer waard werd. Het bedrijf gaf aan biotechnologiebedrijf Santarus te willen kopen voor circa 2,6 miljard dollar. De koers van die partner van het Nederlandse Pharming steeg bijna 38 procent tot 32 dollar, het bedrag dat Salix per aandeel biedt.

Groupon

Groupon hoorde eveneens bij de sterkere stijgers in de Nasdaq. Het interbetbedrijf werd met een koerswinst van 8 procent beloond voor meevallende kwartaalcijfers. Ook het kwartaalbericht van Walt Disney viel in goede aarde. Het entertainmentbedrijf profiteerde vorig kwartaal van hogere inkomsten van zijn pretparken en van succesvolle films en werd door beleggers ruim 3 procent hoger gezet.

Het aandeel Twitter zakte op zijn tweede handelsdag met ruim 4 procent tot 42,95 dollar. Daarmee staat het aandeel nog altijd ruimschoots boven de introductiekoers van 26 dollar.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,2 procent tot 94,42 dollar.

Gerelateerde artikelen