ECO2 dec '13 11:48

Beurzen wachten op impulsen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese aandelenbeurzen bleven de koersuitslagen maandag beperkt.

ANP
ANP

Beleggers wachten op nieuwe impulsen die markt richting kunnen geven. Positieve industriecijfers uit China en de eurozone hadden weinig impact op de handel.

,,Het is een herhaling van zetten van vorige week op de beurzen. De AEX blijft tegen de 400 punten aan rommelen. De industriecijfers uit China en Europa doen weinig en lagen min of meer in lijn met de verwachtingen. Vanmiddag krijgen we nog cijfers over de Amerikaanse industrie. Voor de rest hobbelen we rustig voort en is het wachten op het banenrapport uit de VS, dat pas aan het einde van de week verschijnt“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent lager op 396,11 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 616,41 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren 0,4 en 0,7 procent. De DAX in Frankfurt bleef onveranderd.

Industriële bedrijvigheid

Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek dat de industriële bedrijvigheid in de eurozone in november verder is toegenomen. In Spanje liet de industrie echter voor het eerst in 4 maanden een krimp zien.

In Frankfurt zakte Deutsche Telekom 0,5 procent. Dochteronderneming T-Systems van het Duitse telecombedrijf staat volgens zakenkrant Handelsblatt een ingrijpende reorganisatie te wachten. Vakbonden vrezen dat het banenverlies kan oplopen tot 8000 arbeidsplaatsen.

Thyssenkrupp

ThyssenKrupp leverde ruim 8 procent in. Het Duitse staalconcern verkoopt zijn staalfabriek in het Amerikaanse Alabama voor 1,55 miljard dollar aan ArcelorMittal en het Japanse Nippon Steel & Sumitomo Metal. De aankoop van de staalfabriek is volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen een ,,goede deal'' voor ArcelorMittal, dat in Amsterdam de AEX aanvoerde met een stijging van meer dan 2 procent.

Maritiem dienstverlener SBM Offshore won ruim 1 procent. Volgens het Financieele Dagblad (FD) dringt Centaurus, een activistische belegger, aan op een andere manier van financiering voor de drijvende olieplatforms die SBM Offshore maakt.

De euro was 1,3534 dollar waard, tegen 1,3600 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie noteerde nagenoeg onveranderd op 92,69 dollar per vat. Brentolie stond eveneens nagenoeg vlak op 109,73 dollar.

Gerelateerde artikelen