ECO8 nov '13 07:58Aangepast op 8 nov '13 08:43

'Lagere opening Europese beurzen’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen zullen vrijdag naar verwachting lager openen in navolging van de negatieve stemming in Azië en New York.

ANP
ANP

Beleggers houden hun blik vooral gericht op de Verenigde Staten, waar later op de dag het officiële banenrapport zal verschijnen.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) verlaagde vrijdag de kredietbeoordeling voor Frankrijk. De op één na grootste economie van Europa heeft nu de beoordeling AA. Dat was eerder nog AA+. S&P verhoogde wel de verwachting voor de Franse economie van negatief naar stabiel.

In Amsterdam liet bodemonderzoeker Fugro in een tussentijds handelsbericht weten vast te houden aan de prognoses voor de winst en omzet in heel 2013. Ook metaalgroep AMG kwam met een update over het afgelopen kwartaal. De omzet van het bedrijf zakte met 4 procent tot 286,4 miljoen dollar. Onder de streep bleef een winst over van 1,4 miljoen dollar, tegen 5 miljoen dollar vorig jaar.

Tegenwind

Van Lanschot, Eurocommercial Properties en NSI openden eveneens de boeken, terwijl Air France-KLM de vervoercijfers bekendmaakte. AkzoNobel zal mogelijk profiteren van een adviesverhoging door JPMorgan.

Corio bracht donderdag na de slotbel al de resultaten naar buiten. Het vastgoedbedrijf blijft kampen met economische tegenwind in Nederland en Spanje, terwijl de overige thuismarkten wel signalen van herstel laten zien. De resterende maanden van dit jaar zullen moeilijk blijven, vooral wat betreft de traditionele winkelpanden die Corio verhuurt. Het bedrijf handhaaft desondanks de winstverwachting.

Vrees

De aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen vrijdag omlaag. Een sterker dan verwachte groei van de Amerikaanse economie wakkerde de vrees aan dat het steunbeleid in de VS eerder dan gehoopt zal worden afgebouwd. Een flink herstel van de Chinese export kon het tij niet keren. De Nikkei in Tokio sloot 1 procent in de min.

De vrees voor het terugschroeven van de stimuleringsmaatregelen zorgde donderdag al voor verliezen op Wall Street. De Dow-Jonesindex sloot 1 procent lager op 15.593,98 punten en de S&P 500-index daalde 1,3 procent tot 1747,15 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq verloor 1,9 procent tot 3857,33 punten.

Bezorgdheid

De meeste Europese aandelenbeurzen sloten donderdag ook lager. Het aanvankelijke enthousiasme over de verrassende renteverlaging van de Europese Centrale Bank maakte plaats voor bezorgdheid over de economie van de eurozone. Beleggers vrezen dat een lage rente voor langere tijd betekent dat de economische groei in de eurozone voorlopig zwak zal zijn.

De AEX-index eindigde 0,2 procent lager op 393,22 punten en de MidKap verloor 0,7 procent tot 608,01 punten. De beurzen in Londen en Parijs leverden respectievelijk 0,7 en 0,1 procent in, terwijl de DAX in Frankfurt 0,4 procent steeg dankzij forse koersstijgingen voor Commerzbank, Continental en Adidas.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,3400 dollar waard, tegen 1,3386 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 94,38 dollar per vat. Brentolie zakte 0,4 procent in prijs, tot 103,02 dollar.

Gerelateerde artikelen