ECO8 dec '13 17:09

Beurzen blijven kijken naar Fed

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers wereldwijd zullen komende week de blik gericht houden op de Federal Reserve voor signalen over de timing van de afbouw van het steunbeleid van het stelsel van Amerikaanse centrale banken.Vrijdag wisten de beurzen in New York een vijfdaagse verliesreeks ten einde te brengen, dankzij de bekendmaking van beter dan verwachte cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

EPA
EPA

Vrijdag wisten de beurzen in New York een vijfdaagse verliesreeks ten einde te brengen, dankzij de bekendmaking van beter dan verwachte cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Die gaven beleggers het gevoel dat de Amerikaanse economie inmiddels sterk genoeg is hersteld om een afbouw van het steunbeleid van de Fed op te kunnen vangen.

De onzekerheid over wanneer de Fed gaat beginnen met de afbouw (tapering) zorgt al enige tijd voor nervositeit op de aandelenbeurzen. De meeste marktkenners voorspellen dat de Fed in maart gaat beginnen, maar sommige analisten denken dat deze maand al een begin kan worden gemaakt met de afbouw. De volgende bijeenkomst van de Fed staat gepland op 17 en 18 december.

Fed

De Fed pompt maandelijks voor 85 miljard dollar aan extra liquiditeit in de markt door obligaties op te kopen. Deze steun heeft mede geleid tot forse koerswinsten op de beurzen in New York. Zo is de breed samengestelde S&P 500 dit jaar al 26,6 procent gestegen. De index ligt daarmee op koers voor de sterkste jaarwinst in 15 jaar.

Ook in Amsterdam en elders in Europa zorgde het Amerikaanse banencijfer vrijdag voor een positieve teneur. De beurzen in Europa staakten een vierdaagse verliesreeks. De Amsterdamse AEX-index steeg 0,9 procent tot 387,01 punten.

Detailhandelsverkopen

Beleggers krijgen komende week cijfers voorgeschoteld over de Amerikaanse detailhandelsverkopen over november. Dat cijfer kan iets zeggen over de bereidwilligheid van Amerikanen om de portemonnee te trekken en de consumentenbestedingen. Die zijn goed voor circa 70 procent van de Amerikaanse economie. Verder komen cijfers over de wekelijkse uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten.

Uit Europa komen gegevens over de industriële productie in onder meer Duitsland, Frankrijk, Nederland en de eurozone. Verder komen onder meer cijfers over de Duitse handel en inflatie naar buiten.

De bedrijfsagenda voor beleggers in Amsterdam is deze week nagenoeg leeg. Tankopslagbedrijf Vopak houdt dinsdag zijn Capital Markets Day.

Gerelateerde artikelen