ECO27 apr '16 19:43

Apple maakt schuiver op Wall Street

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De effectenbeurzen in New York toonden woensdag halverwege de handelsdag een overwegend lager beeld.

ANP
ANP

Apple werd door beleggers afgestraft na zijn kwartaalcijfers. Ook berichtendienst Twitter ging hard onderuit na tegenvallende cijfers. Beleggers zijn verder in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.35 uur 0,1 procent hoger op 18.002 punten. De brede S&P 500 zakte 0,2 procent tot 2087 punten terwijl schermenbeurs Nasdaq 1 procent kwijtspeelde tot 4839 punten.

Zwaargewicht Apple, in beurswaarde het grootste bedrijf ter wereld, deed met een min van 6,3 procent een jasje uit. Het concern zette voor het eerst in dertien jaar een omzetdaling in de boeken. Vooral de verkoop van iPhones liep fors terug. Apple voelt onder meer de zwakkere vraag in China en andere opkomende landen en concurrentie van rivaliserende smartphonemakers.

Twitter

Ook Twitter deed een stap terug en zakte maar liefst 15,4 procent. De eerstekwartaalcijfers van de berichtendienst vielen beleggers zwaar tegen. Ook de omzetprognose voor het huidige kwartaal stelde teleur. In de nabeurshandel op dinsdag ging het aandeel al fors onderuit.

Internetbedrijf eBay (plus 3,2 procent) boekte een lagere winst op een hogere omzet, vooral door hogere kosten. Verder openden ook United Technologies, AT&T, Boeing en navigatiedienstverlener Garmin de boeken. Zij wonnen tussen de 0,9 procent en 3,1 procent.

DreamWorks

DreamWorks Animation steeg 17,4 procent na overnamegeruchten. De Amerikaanse kabelgigant Comcast is volgen zakenkrant The Wall Street Journal in gesprek met de animatiestudio over een mogelijke overname. Comcast, dat ook zijn kwartaalcijfers publiceerde, won 0,5 procent.

Amerikaanse olie werd 1,7 procent duurder op 44,83 dollar per vat. Brentolie steeg 2,2 procent tot 46,73 dollar per vat. De euro werd voor 1,1324 dollar verhandeld, tegen 1,1312 dollar bij het slot van de Europese beurzen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen