ECO4 okt '13 15:52Aangepast op 4 okt '13 16:54

Beurzen maken pas op de plaats

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag tegen het slot van de handel op lichte winst.

ANP
ANP

Beleggers namen geen grote posities meer in voor het weekeinde. De vrees dat de begrotingscrisis in de Verenigde Staten langer gaat duren dan verwacht, hield veel investeerders langs de zijlijn.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,4 procent hoger op 376,42 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 579,61 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt en Londe stegen 0,4 en 0,3 procent. De CAC 40-index in Parijs deed het beter met een winst van 1,1 procent, dankzij een koersstijging van bijna 4 procent van het Franse bouwmaterialenconcern Saint-Gobain.

Volgens handelaar Cees Smit van Today’s Beheer gebeurde er niet zoveel op de beurzen. ,,Het is vooral wachten op de verdere ontwikkelingen rond de begrotingscrisis in de VS. De verwachting is dat ze er niet snel uit zullen komen. Ondertussen komt het moment dat het schuldenplafond wordt bereikt steeds dichterbij. De verwachting is dat ze het niet zover zullen laten komen, maar je weet maar nooit“, aldus Smit.

Dow Jones

Op Wall Street stond ook de Dow-Jonesindex een dik uur na de opening op een kleine winst. De handel zou normaal gesproken vandaag vooral in het teken staan van het officiële banencijfer, maar dat rapport is uitgesteld vanwege de sluiting van de overheidsdiensten in de VS.

Grootste stijger in de AEX was maritiem dienstverlener SBM Offshore. Het aandeel won 2,9 procent na een adviesverhoging door Morgan Stanley. Chipmachinemaker ASML, uitzender Randstad en supermarktconcern Ahold waren de sterkste dalers met verliezen tot 0,7 procent.

Air France-KLM

Luchtvaartgroep Air France-KLM klom bijna 2 procent. Air France presenteert vrijdag meer details over zijn eerder aangekondigde plan om verder banen te schrappen. Volgens de krant Les Echos komen als eerste zo'n 1800 grondmedewerkers in aanmerking voor een vrijwillige vertrekregeling.

In Londen leverde vloerbedekkingsspecialist Carpetright bijna 7 procent in na een winstalarm en de bekendmaking van het vertrek van de topman. Deutsche Telekom steeg in Frankfurt 0,9 procent na een adviesverhoging door UBS.

De euro was 1,3595 dollar waard, tegen 1,3637 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 104,06 dollar per vat. Die van Brentolie steeg 0,4 procent tot 109,43 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen