ECO11 jun '13 07:59Aangepast op 11 jun '13 08:45

'Lagere opening AEX’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent dinsdag naar verwachting lager.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen met verliezen beginnen. De koersdalingen in de VS en het Verre Oosten lijken daarmee een vervolg te krijgen op de Europese markten.

,,De AEX begint rond 1 punt lager in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street en de koersverliezen in Azië. In Japan loopt het verlies op nadat de Bank of Japan niet zei wat beleggers wilden horen. De blik van de markt is daarnaast gericht op Duitsland waar het hof zich buigt over het steunbeleid van de ECB”, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, heeft maandag het opkopen staatsleningen door de ECB verdedigd en gezegd dat de centrale bank daarmee niet zijn mandaat heeft overtreden. Het Duitse grondwettelijk hof in Karlsruhe houdt dinsdag en woensdag een hoorzitting over de rechtmatigheid van het ECB-beleid. Een groep klagers vindt dat de ECB buiten zijn boekje gaat en dat het beleid in strijd is met de Duitse grondwet.

Onrust

De Turkse politie is dinsdagochtend met een grote actie op het Taksimplein in Istanbul begonnen. Honderden manschappen oproerpolitie zijn met gepantserde voertuigen vanuit de wijk Besiktas naar het plein opgerukt. Het Taksimplein is al bijna twee weken het toneel van demonstraties tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan.

In het Verre Oosten gingen de beurzen dinsdag overwegend omlaag. In Tokio eindigde de Nikkei 1,5 procent in de min. Beleggers waren teleurgesteld dat de Bank of Japan geen nieuwe maatregelen aankondigde om de onrust op de Japanse obligatiemarkt te beteugelen. De centrale bank liet zich wel iets positiever uit over de Japanse economie.

Kredietvooruitblik

De aandelenmarkten in New York bleven maandag dicht bij huis. Een verhoging van de Amerikaanse kredietvooruitblik door Standard & Poor's (S&P) was even aardig, maar voor de rest hielden beleggers hun kruit droog na de stevige winsten afgelopen vrijdag.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 15.238,59 punten. De brede S&P 500 daalde licht tot 1642,81 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,1 procent tot 3473,77 punten.

Verdeeld

De Europese beurzen eindigden eerder op de dag verdeeld na een kalme handelssessie. De AEX-index in Amsterdam won 0,1 procent tot 352,86 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 532,41 punten. De beurzen in Parijs en Londen zakten 0,2 procent. De DAX in Frankfurt deed het beter met een plus van 0,6 procent.

De euro was dinsdag voor opening van de aandelenmarkten 1,3273 dollar waard, tegen 1,3238 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie bleef stabiel op 95,73 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper, op 103,67 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen