ECO11 dec '13 07:54Aangepast op 11 dec '13 08:41

'Vlakke opening AEX’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent woensdag naar verwachting vlak tot licht lager.

ANP
ANP

Ook op de andere Europese effectenbeurzen zullen de koersuitslagen bij de opening beperkt blijven. De stemming blijft terughoudend in afwachting van meer duidelijkheid over de afbouwplannen van het steunbeleid van de Amerikaanse Federal Reserve.

,,Het ziet ernaar uit dat we onveranderd tot mogelijk iets lager zullen beginnen. Wall Street eindigde gisteren in het rood en ook de Aziatische beurzen staan vandaag in de min. Beleggers lijken geen risicovolle posities meer in te nemen tot er meer duidelijkheid is over de timing van de steunafbouw in de VS. In Europa komt vandaag de Duitse inflatie naar buiten en verder is het wachten op de Amerikaanse detailhandelsverkopen die voor donderdag op de agenda staan“, aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

Uit cijfers van het Duitse statistiekbureau bleek dat de inflatie in Duitsland in november is uitgekomen op 1,3 procent op jaarbasis. Het cijfer komt overeen met een eerdere raming en de gemiddelde verwachting van economen. Op maandbasis stegen de Duitse consumentenprijzen in november met 0,2 procent.

Federale begroting VS

Onderhandelaars in het Amerikaanse Congres hebben dinsdag een 2-jarige overeenkomst bereikt over de federale begroting van de VS. Hierdoor lijkt een nieuwe shutdown, een tijdelijke stopzetting van federale overheidstaken, voorkomen. De voltallige Senaat en het Huis van Afgevaardigden moeten er nog wel mee instemmen.

De Europese Unie heeft dinsdagavond in Brussel een volgende stap gezet richting een bankenunie die een nieuwe financiële crisis moet voorkomen. Het is de bedoeling dat de ministers van Financiën van de 28 EU-lidstaten volgende week woensdag op een extra bijeenkomst definitief tot een compromis komen.

Arcadis

Arcadis maakte bekend een opdracht te hebben gekregen voor werkzaamheden aan een nieuwe metrolijn in de Chileense hoofdstad Santiago. De order heeft een waarde van 11 miljoen dollar.

De beurzen in het Verre Oosten gingen dinsdag omlaag. In Tokio sloot de Nikkei 0,6 procent lager. Een stijging van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro drukte op de Japanse exportbedrijven.

Wall Street

De beurzen op Wall Street konden dinsdag de koerswinsten van de laatste twee handelssessies geen vervolg geven. Bij gebrek aan richtinggevend nieuws richtten beleggers hun aandacht alvast op de bestuursvergadering van de Federal Reserve van volgende week. De hamvraag is of de koepel van centrale banken al gaat beginnen zijn steunbeleid af te bouwen.

De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent in de min op 15.973,13 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging eveneens 0,3 procent omlaag tot 1802,62 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,2 procent tot 4060,49 punten.

Europa

De Europese aandelenmarkten eindigden eerder op de dag ook met verliezen. De AEX-hoofdindex in Amsterdam ging 0,5 procent lager de handel uit op 385,56 punten. De MidKap verloor 0,3 procent en sloot op 602,82 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs eindigden de hoofdgraadmeters tussen de 0,3 en 1 procent in de min.

De euro was woensdag voorbeurs 1,3769 dollar waard, tegen 1,3765 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 98,35 dollar per vat. Brentolie zakte 0,1 procent in prijs tot 109,25 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen