ECO5 nov '13 21:28

Weinig deining op Amerikaanse beurzen

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenmarkten in de Verenigde Staten kwamen dinsdag nauwelijks van hun plaats.

EPA
EPA

Beleggers op Wall Street kauwden op wisselend macro-economisch nieuws uit eigen land en uit Europa.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond een kleine drie kwartier voor de slotbel nagenoeg onveranderd op 15.640 punten. De breder samengestelde S&P 500 zakte 0,1 procent tot 1766 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq won 0,2 procent tot 3945 punten.

De bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector is in oktober sterker toegenomen dan verwacht. De groei trok aan na een dip in september, zo meldde onderzoeksinstituut ISM. Dat zou erop kunnen duiden dat de economie aansterkt, wat dan wel weer het moment waarop de Federal Reserve zijn steunbeleid gaat afbouwen naderbij brengt.

AOL

Eerder op de dag was al gebleken dat de Europese Commissie uitgaat van een lagere economische groei in de eurozone dan in een eerdere schatting. Dat nieuws leidde op de beurzen in Europa tot koersdalingen.

Internetaanbieder AOL was in trek met een koerswinst van meer dan 8 procent. Het bedrijf zag de omzet in het derde kwartaal met 6 procent stijgen dankzij een toename van de advertentieverkopen. Beursexploitant NYSE Euronext steeg 1,6 procent na de publicatie van zijn derdekwartaalcijfers.

Sterkste stijger

De sterkste stijger bij de hoofdfondsen was fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems. Het aandeel won 2,7 procent. Softwareconcern Microsoft en sportkledingmaker Nike volgden met winsten van 1,7 en 1,1 procent.

De telecombedrijven AT&T en Verizon stonden onderin de Dow met koersverliezen van 1,89 en 1,5 procent. Ook it-dienstverlener IBM was uit de gratie en werd 1,1 procent minder waard.

De euro werd op de valutamarkt verhandeld voor 1,3472 dollar, tegen 1,3475 dollar bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag. Amerikaanse ruwe olie werd 1,1 procent goedkoper en kostte per vat 93,46 dollar. Een vat Brentolie van 159 liter bracht 105,47 dollar op, een prijsdaling van 0,7 procent.

Gerelateerde artikelen