ECO27 apr '16 22:23

Wall Street overwegend hoger

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De effectenbeurzen in New York zijn woensdag overwegend hoger gesloten.

ANP
ANP

Beleggers verwerkten het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank. Bij de bedrijven gingen Apple en Twitter hard onderuit na hun kwartaalcijfers.

De Dow-Jonesindex eindigde de handelsdag 0,3 procent hoger op 18.041,55 punten. De brede S&P 500 steeg 0,2 procent tot 2095,15 punten terwijl schermenbeurs Nasdaq 0,5 procent kwijtspeelde tot 4863,14 punten.

De Federal Reserve handhaafde zoals verwacht zijn rentetarief. De centrale bankiers herhaalden daarbij ook dat ze de rente in een geleidelijk tempo zullen opvoeren. ,,Dat stelde de markt gerust'', aldus een handelaar. De Fed verhoogde in december voor het eerst in bijna tien jaar de rente naar het huidige niveau van tussen de 0,25 procent en 0,5 procent.

Apple

Zwaargewicht Apple, in beurswaarde het grootste bedrijf ter wereld, deed met een min van 6,3 procent een jasje uit. Het concern zette voor het eerst in dertien jaar een omzetdaling in de boeken. Vooral de verkoop van iPhones liep fors terug. Apple voelt onder meer de zwakkere vraag in China en andere opkomende landen en concurrentie van rivaliserende smartphonemakers.

Ook Twitter deed een forse stap terug en zakte maar liefst 16,3 procent. De eerstekwartaalcijfers van de berichtendienst vielen beleggers zwaar tegen. Ook de omzetprognose voor het huidige kwartaal stelde teleur. In de nabeurshandel op dinsdag ging het aandeel al fors onderuit.

eBay

Internetbedrijf eBay (plus 3,2 procent) boekte een lagere winst op een hogere omzet, vooral door hogere kosten. Verder openden ook United Technologies, AT&T, Boeing en navigatiedienstverlener Garmin de boeken. Zij wonnen tussen de 1,1 procent en 3,8 procent.

DreamWorks Animation steeg 18,7 procent na overnamegeruchten. De Amerikaanse kabelgigant Comcast is volgens zakenkrant The Wall Street Journal in gesprek met de animatiestudio over een mogelijke overname. Comcast, dat ook zijn kwartaalcijfers publiceerde, won 0,6 procent.

Olie

Amerikaanse olie werd 2,9 procent duurder op 45,33 dollar per vat. Brentolie steeg 3,3 procent tot 47,26 dollar per vat. De euro werd voor 1,1313 dollar verhandeld, tegen 1,1312 dollar bij het slot van de Europese beurzen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen