ECO30 sep '13 14:50

'Pensioenpremies 14 procent omhoog in 2015'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTELVEEN (ANP) - Pensioendeelnemers betalen vanaf 2015 circa 14 procent meer premie voor hun oudedagsvoorziening.

ANP
ANP

Dat blijkt maandag uit berekeningen van pensioenadviseur Mercer.

Dat zou een tegenvaller betekenen voor staatssecretaris Frans Weekers (Financiën), omdat de verwachte miljardenbesparing op pensioenen daarmee uitblijft.

Volgens het pensioenplan van het kabinet daalt de jaarlijkse pensioenopbouw in 2015 van 2,25 naar 1,75 procent. Dat zou fors lagere pensioenpremies tot gevolg moeten hebben. Daarnaast kan er volgens de plannen bij een inkomen boven de 100.000 euro niet meer fiscaal vriendelijk pensioen worden opgebouwd. ,,Wanneer pensioenfondsen de fiscale ruimte maximaal benutten daalt de premie met 23 procent'', stelt Mercer.

Daar staat echter tegenover dat pensioenfondsen vanaf 2015 nieuwe pensioencontracten moeten afsluiten met hun deelnemers. Zij kunnen daarbij kiezen voor een zogeheten nominaal contract of een reëel contract. Bij de laatste optie worden de pensioenen geïndexeerd en is de kans op koopkrachtbehoud groter. Maar daardoor zullen de fondsen volgens Mercer de premies fors moeten verhogen, om tot het gewenste eindkapitaal te komen. ,,Door de premiestijging valt het effect van de besparing volledig weg'', aldus de pensioenadviseur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen