ECO1 okt '13 11:45

Weinig impact 'shutdown’ op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese aandelenbeurzen werden dinsdag overwegend kleine winsten geboekt.

Het uitblijven van een begrotingsakkoord in de Verenigde Staten had weinig impact op de markten. Door de politieke impasse in de VS worden tal van overheidsdiensten gesloten. De laatste keer dat de Amerikanen werden geconfronteerd met een zogenoemde 'shutdown’ van de overheid was 17 jaar geleden onder toenmalig president Bill Clinton.

,,Het is opmerkelijk dat we gewoon weer stijgen, maar men had al wel verwacht dat dit zou gebeuren. Het blijft wel onzeker hoe het nu verder gaat in de VS. Het is wachten wie er als eerste met de ogen gaat knipperen, de Democraten of de Republikeinen. Het valt nu allemaal nog wel mee, maar hoe dichter we bij het bereiken van het schuldenplafond komen hoe vervelender het gaat worden'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent hoger op 375,67 punten. Een fors koersverlies van zwaargewicht Unilever hield de AEX in toom. De MidKap klom 0,4 procent tot 574,64 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen respectievelijk 0,6 en 0,8 procent. De FTSE-index in Londen leverde 0,2 procent in.

Unilever

De deadline voor het begrotingsakkoord in de VS verstreek om 6.00 uur (Nederlandse tijd). Door de politieke verdeeldheid tussen de Democraten en de Republikeinen zit de federale overheid zonder geld en zullen vanaf dinsdag mogelijk een miljoen ambtenaren met onbetaald verlof worden gestuurd.

In Amsterdam werd Unilever afgestraft na een tegenvallend handelsbericht. Het aandeel bungelde onderaan de AEX met een verlies van 3 procent. Het levensmiddelenconcern heeft de groei op veel van zijn opkomende markten in het lopende kwartaal verder zien afnemen. Volgens het bedrijf is de vertraging van de opkomende markten de afgelopen tijd versterkt door de aanzienlijke verzwakking van lokale valuta.

ING

Sterkste stijger in de AEX was ING met een winst van 2,6 procent. De bank en verzekeraar zoekt volgens mediaberichten een koper voor zijn Taiwanese onderdeel ING Securities Investment & Trust. Technisch dienstverlener Imtech verloor 1,7 procent na een adviesverlaging door Rabobank.

De euro was 1,3550 dollar waard, tegen 1,3540 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 102,45 dollar per vat. Brentolie stabiliseerde op 108,30 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen