ECO7 nov '13 05:28

Licht herstel wegtransport in 2014

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Het binnenlandse beroepsgoederenvervoer zal in 2014 voor het eerst in 6 jaar weer groei laten zien.

ANP
ANP

Deze verwachting spreekt ABN Amro uit in een donderdag gepubliceerd sectorrapport over het wegvervoer.

De verwachte groei van 0,6 procent is in belangrijke mate toe te schrijven aan groei in het industriële segment. Daarnaast is de prognose dat er minder slechte omstandigheden in de bouwsector zijn, aldus het economisch bureau van de bank. Voor dit jaar voorziet het rapport nog een daling van de transportvolumes met 0,5 procent.

Maar in 2014 zal de bouwproductie nog maar weinig dalen, met 1 procent tegen 5 procent dit jaar. ,,Hierdoor zal de bouwsector in 2014 de totale binnenlandse transportvolumes met 0,2 procent drukken in tegenstelling tot 1 procent in 2013. Het transport van bouwmaterialen was verantwoordelijk voor maar liefst 68 procent van de daling van de transportvolumes op de Nederlandse markt in de periode 2008-2011.''

Volumegroei

Ook zullen verbeterde exportperspectieven in landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten leiden tot productieherstel in Nederland. De hierdoor verwachte 2 procent toename van industriële productie zal volgend jaar volgens ABN Amro 0,4 procentpunt bijdragen aan de groei van binnenlandse transportvolumes.

Voor het grensoverschrijdende beroepsgoederenvervoer verwacht de bank een volumegroei van 1,2 procent. ,,Nederland profiteert van aantrekkende economische omstandigheden in de Verenigde Staten en de eurozone, met Duitsland als aanjager.''

Het grensoverschrijdende vervoer groeit al sinds 2011. Dit heeft te maken met de economische opleving in Duitsland en België sinds 2010. Deze twee landen bepalen gezamenlijk 80 procent van het grensoverschrijdend beroepsgoederenvervoer.

Gerelateerde artikelen