ECO19 dec '13 11:57

Afbouwplan Fed stuwt beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese beurzen werden donderdag stevige winsten geboekt in navolging van de nieuwe recordstanden op Wall Street.

EPA
EPA

Beleggers reageerden positief op het besluit van de Amerikaanse Federal Reserve om in januari te beginnen met de afbouw van het steunbeleid. Door het besluit is de onzekerheid op de financiële markten over de timing van de afbouw weggenomen.

,,Het besluit van de Fed kwam als een verrassing, maar de markten zijn opgelucht dat er nu duidelijkheid is over de afbouwplannen. Ook worden de steunaankopen slechts met kleine stapjes van 10 miljard dollar per maand teruggeschroefd. Daarnaast benadrukte de Fed dat de rente ook na het bereiken van de doelstelling van een werkloosheidspercentage van 6,5 procent nog lange tijd laag zal blijven. Door de lage rente en de verwachting van winstgroei in 2014 is het logisch dat men in aandelen gaat zitten“, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1,6 procent hoger op 387,11 punten. De MidKap klom 1,4 procent tot 604,64 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 1,4 procent.

Saab

Saab maakte in Stockholm een koerssprong van ruim 25 procent. Brazilië koopt 36 Gripen NG-straaljagers van de Zweedse vliegtuigbouwer. Het contract heeft een waarde van 4,5 miljard dollar.

In Frankfurt won Bayer 0,8 procent. Het Duitse chemie- en farmacieconcern wil de Noorse farmaceut Algeta, waarmee het samenwerkt aan een medicijn tegen prostaatkanker, overnemen. Het bestuur van Algeta staat unaniem achter het bod van 362 Noorse kroon (43,11 euro) per aandeel.

Aegon

AstraZeneca won in Londen 1,6 procent. De Britse farmaceut wil zijn Amerikaanse partner in de ontwikkeling van diabetesmedicijnen Bristol-Myers Squibb uitkopen. De overnamesom kan oplopen tot 4,3 miljard dollar.

In Amsterdam profiteerde verzekeraar Aegon van de belofte van de Fed om de rente in de Verenigde Staten nog lang laag te houden. De verzekeraar voerde de stijgers aan in de AEX met een winst van 4,8 procent en bereikte het hoogste niveau in 5 jaar tijd. Bank en verzekeraar ING volgde met een koerswinst van 3 procent.

De euro was 1,3684 dollar waard, tegen 1,3763 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 97,67 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,1 procent goedkoper, op 109,54 dollar.

Gerelateerde artikelen