ECO15 nov '13 11:55

Adempauze op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese aandelenbeurzen bleven de koersuitslagen vrijdag beperkt.

ANP
ANP

Beleggers namen een adempauze na de sterke stijging van een dag eerder. Ook werd gewacht op macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten. In Amsterdam was Boskalis intrek na een verhoging van de winstverwachting.

,,In Amsterdam trekken de bouwers de kar. Daarnaast kwam Boskalis met goede cijfers en ook Galapagos bracht een positief kwartaalbericht naar buiten. Shell profiteert van het nieuws dat Warren Buffett een groot belang heeft genomen in concurrent ExxonMobil. Het dividendrendement van de oliebedrijven levert ook meer op dan het rendement op langlopende obligaties'', aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,3 procent hoger op 395,96 punten. De MidKap won 0,9 procent tot 612,03 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,5 procent.

Boskalis

Boskalis klom meer dan 3 procent en behoorde daarmee tot de sterkste stijgers in de MidKap. De baggeraar en maritiem dienstverlener heeft een zeer goed derde kwartaal achter de rug en verhoogde zijn winstverwachting voor 2013. De bouwbedrijven Heijmans en BAM deden ook goede zaken en klommen respectievelijk 8,5 en 5,6 procent na adviesverhogingen door ABN Amro. Volgens de analisten van bank staat de Nederlandse huizenmarkt op de drempel van herstel.

In de AEX ging olieconcern Shell aan kop met een winst van 1,9 procent. Grootste daler was bierbrouwer Heineken met een verlies van 1 procent.

Nedap

Bij de kleinere bedrijven zakte de Nederlandse Apparatenfabriek (Nedap) 1,6 procent. Het bedrijf waarschuwde dat de nettowinst dit jaar 30 tot 45 procent lager uitvalt dan in 2012. De omzet zal nagenoeg gelijk blijven.

Galapagos won ruim 1 procent. Het biotechnologiebedrijf verwacht aan het einde van dit jaar een betere kaspositie te hebben dan eerder werd aangegeven. Het bedrijf handhaafde daarnaast de omzetverwachting voor 2013.

De euro was 1,3445 dollar waard, tegen 1,3470 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 93,81 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 108,08 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen