ECO31 mei '13 17:49

Europese beurzen flink omlaag

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag op de laatste handelsdag van mei met stevige verliezen gesloten.

ANP
ANP

De stemming werd gedrukt door een onverwachte daling van de Duitse detailhandelsverkopen en een verdere stijging van de werkloosheid in het eurogebied. In Amsterdam was PostNL een uitblinker na een verhoging van de winstverwachting.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,2 procent lager op 363,38 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 539,39 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,6 en 1,2 procent. De breed samengestelde Stoxx Europe 600-index wist in mei voor de twaalfde maand op rij winst te boeken.

In de eurozone bleek dat de werkloosheid in april is gestegen naar een nieuw recordniveau van 12,2 procent. In maart bedroeg de werkloosheid 12,1 procent. De inflatie in het eurogebied nam deze maand licht toe tot 1,4 procent op jaarbasis. Eerder op de ochtend bleek al dat de winkelverkopen in Duitsland in april met 0,4 procent zijn afgenomen, terwijl was gerekend op een toename met 0,2 procent.

Consumentenvertrouwen

Ook versterkten goede cijfers over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten en een opvallende groei van de industrie rond Chicago de speculaties dat de Amerikaanse Federal Reserve zijn stimuleringsprogramma kan gaan afbouwen.

In de AEX ging PostNL aan kop met een winst van bijna 7 procent. De postbezorger verwacht dit jaar meer winst te boeken dan eerder voorspeld. De verbetering komt volgens PostNL door de hogere tarieven die vanaf augustus gelden en betere resultaten in alle segmenten van het bedrijf. Het aandeel was donderdag al een opvallende stijger met een winst van 5,6 procent.

KPN

Telecomconcern KPN was de grootste daler onder de hoofdfondsen met een min van 4,7 procent na een adviesverlaging door Kepler. In de MidKap sloot baggeraar Boskalis de rij met een verlies van 2 procent. Toeleverancier aan de chipindustrie ASMI was de sterkste stijger met een plus van 2,4 procent. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's is positiever geworden over de kredietpositie van ASMI.

In Frankfurt verloor Salzgitter, het op een na grootste staalconcern van Duitsland, 5,2 procent na een afwaardering door Nomura. Farmaceut Roche verloor in Zürich 1,4 procent na een tegenvallende test met zijn middel tegen griep.

De euro was 1,2962 dollar waard, tegen 1,3039 dollar bij sluiting van de Europese aandelenmarkten op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 92,64 dollar per vat. Brentolie zakte 1,1 procent tot 101,08 dollar. Oliekartel OPEC liet na overleg in Wenen weten het productieplafond voor de rest van dit jaar te handhaven op 30 miljoen vaten per dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen