ECO13 dec '13 11:51

Beurzen staken verliesreeks

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag overwegend licht omhoog.

ANP
ANP

Na 3 verliesdagen op rij stapten beleggers voorzichtig weer in de markt. De stemming bleef wel terughoudend in afwachting van de beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) op 17 en 18 december.

,,We gaan iets omhoog maar zitten per saldo nog steeds in een neergaande beweging. Beleggers zitten nog altijd met de afbouw van het Amerikaanse steunbeleid in hun maag en zijn bang voor de gevolgen. Dat het om een begin van het terugdraaien van de steun gaat en niet om stopzetting van het stimuleringsbeleid wil nog niet echt doordringen tot de markt. Voor de rest is het een saaie handel en kijkt men vooral uit naar de Fed-vergadering van volgende week“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent hoger op 378,40 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 590,37 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs kregen er 0,1 procent bij, terwijl de FTSE nagenoeg onveranderd bleef.

Unilever

Beleggers verwerkten het nieuws dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden donderdagavond (lokale tijd) heeft ingestemd met het 2-jarig federale begrotingsplan van de Verenigde Staten. Het plan moet nog wel door de Senaat. Die stemt waarschijnlijk volgende week. Een begrotingsdeal geeft de Fed mogelijk meer ruimte om te beginnen met de afbouw van zijn stimuleringsbeleid.

Grootste daler in de AEX was levensmiddelenconcern Unilever met een verlies van 0,9 procent. Bank en verzekeraar ING was de sterkste stijger met een winst van 2 procent.

Vooruitgang

Corbion won 0,3 procent in de MidKap. Topman Gerard Hoetmer zei in een interview met AFN dat er ,,goede vooruitgang’’ zit in gesprekken met mogelijke afnemers van PLA, de grondstof voor bioplastic op basis van melkzuur die Corbion produceert.

In Londen ging RSA Insurance Group ruim 18 procent onderuit na het opstappen van bestuursvoorzitter Simon Lee. Het vertrek van Lee volgt op een nieuwe winstwaarschuwing van de Britse verzekeraar.

PSA Peugeot Citroën

PSA Peugeot Citroën zakte in Parijs bijna 10 procent. Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) verkoopt zijn belang van 7 procent in zijn Franse branchegenoot. Het samenwerkingspact tussen de twee automakers blijft wel bestaan.

De euro was 1,3727 dollar waard, tegen 1,3755 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 96,99 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 108,31 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen