ECO19 dec '13 15:51

Beurzen opgelucht door Fed-besluit

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese beurzen heerste donderdag een opperbeste stemming.

ANP
ANP

Beleggers reageerden positief op het besluit van de Amerikaanse Federal Reserve om in januari te beginnen met de afbouw van het steunbeleid. Door het besluit is de onzekerheid op de financiële markten over de timing van de afbouw weggenomen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,5 procent hoger op 386,82 punten. De MidKap klom ook 1,5 procent, tot 604,82 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tussen 0,9 en 1,1 procent.

,,Het besluit van de Fed kwam als een verrassing, maar de markten zijn opgelucht dat er nu duidelijkheid is over de afbouwplannen”, zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Fed

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, besloot woensdag om vanaf januari de steunaankopen terug te schroeven van 85 naar 75 miljard dollar per maand. De Fed benadrukte daarnaast dat de rente ook na het bereiken van de doelstelling van een werkloosheidspercentage van 6,5 procent nog lange tijd laag zal blijven. Door de lage rente en de verwachting van winstgroei in 2014 is het volgens Versteeg ,,logisch dat men in aandelen gaat zitten“.

Saab maakte in Stockholm een koerssprong van ruim 32 procent na bekendmaking dat Brazilië 36 straaljagers van de Zweedse vliegtuigbouwer koopt. Het contract heeft een waarde van 4,5 miljard dollar.

Bayer

In Frankfurt won Bayer 0,2 procent. Het Duitse chemie- en farmacieconcern wil de Noorse farmaceut Algeta, waarmee het samenwerkt aan een medicijn tegen prostaatkanker, overnemen. Het bestuur van Algeta staat unaniem achter het bod.

AstraZeneca won in Londen bijna 2 procent. De Britse farmaceut wil zijn Amerikaanse partner in de ontwikkeling van diabetesmedicijnen Bristol-Myers Squibb uitkopen. De overnamesom kan oplopen tot 4,3 miljard dollar.

Aegon

In Amsterdam profiteerde verzekeraar Aegon van de belofte van de Fed om de rente in de Verenigde Staten nog lang laag te houden. De verzekeraar voerde de stijgers aan in de AEX met een winst van 4,7 procent en bereikte het hoogste niveau in 5 jaar tijd. Bank en verzekeraar ING volgde met een koerswinst van 2,7 procent.

De euro was 1,3673 dollar waard, tegen 1,3763 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,6 procent tot 98,38 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 109,63 dollar.

Gerelateerde artikelen