ECO22 nov '13 15:48Aangepast op 22 nov '13 16:38

Beperkte koersuitslagen op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten vrijdag weinig beweging zien.

ANP
ANP

Beleggers namen voor het weekeinde geen grote posities meer in. Een positief Duits vertrouwenscijfer bood enige ondersteuning aan de markt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 0,1 procent hoger op 395,70 punten. De MidKap koerste onveranderd op 608,78 punten. De beurs in Frankfurt steeg 0,2 procent, terwijl de FTSE in Londen onveranderd stond. De CAC40-index in Parijs won 0,6 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na de opening ongewijzigd op 16.016 punten.

,,Het is een typische vrijdaghandel en er is weinig bedrijvennieuws. Per saldo blijft het sentiment positief. In de VS gaat het op economisch vlak redelijk en in Duitsland is het ondernemersvertrouwen verder toegenomen“, zei analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

Duitse ondernemers

Onderzoeksinstituut Ifo maakte bekend dat het vertrouwen van Duitse ondernemers in november is gestegen. De index die het ondernemersvertrouwen meet, kwam uit op een stand van 109,3, tegen 107,4 een maand eerder. Economen rekenden in doorsnee op een verbetering tot 107,7. Uit cijfers van het Duitse statistiekbureau bleek daarnaast dat de Duitse economie in het derde kwartaal met 0,3 procent is gegroeid.

Grootste stijger in de AEX was luchtvaartcombinatie Air France-KLM met een winst van 1,8 procent. Telecomconcern KPN stond onderaan met een verlies van 1,6 procent. In de MidKap ging verzekeraar Delta Lloyd aan kop met een plus 2,1 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam sloot de rij met een min van 2,2 procent.

Novartis

Novartis steeg in Zürich 1 procent. Het Zwitserse farmacieconcern begint een aandeleninkoopprogramma met een omvang van 5 miljard dollar (ruim 3,7 miljard euro). Het programma heeft een looptijd van 2 jaar.

UBS daalde 0,5 procent. De Zwitserse bank heeft met de Europese autoriteiten afgesproken dat de bank niet verder wordt vervolgd wegens manipulatie van rentetarieven. In ruil daarvoor werkt UBS mee met het onderzoek naar het renteschandaal.

De euro stond vrijdagmiddag op 1,3524 dollar, tegen 1,3470 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 95,10 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent duurder, op 110,72 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen