ECO14 nov '13 20:08

Ierland en Spanje laten noodsteun achter zich

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - Als eerste van vijf eurolanden kan Ierland binnenkort verder zonder internationale noodsteun.

ANP
ANP

Ook Spanje zegt geen hulp meer nodig te hebben. Tijdens hun vergadering donderdag in Brussel verwelkomden alle eurolanden deze ontwikkeling.

Het is heel goed nieuws dat Ierland en Spanje uit het Europese hulpprogramma kunnen stappen en geen nieuw reddingsprogramma nodig hebben, liet staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) weten. Hij sprak over belangrijke mijlpalen.

Ierland en Spanje hadden internationale bijstand nodig tijdens de financiële crisis de afgelopen jaren. Het ziet ernaar uit dat beide landen ,,schoon'' uit het noodprogramma kunnen stappen. De Ieren en Spanjaarden hebben een grote prestatie geleverd door met dat ene programma uiteindelijk toch uit die crisis te raken, benadrukte de bewindsman.

Rehn

Ierland ligt helemaal op koers om zich op het einde van dit jaar los te maken van de noodsteun van in totaal 85 miljard euro die in november 2010 was ingegaan. De Ierse regering maakte eerder donderdag duidelijk af te zien van verdere steun van zijn geldschieters. Daarbij ging het om een eventuele kredietlijn van 10 miljard euro.

Voor de redding van Spaanse banken was sinds de zomer van 2012 100 miljard euro beschikbaar, maar Madrid vroeg ruim een jaar geleden bijna 40 miljard. Het geld dat tot begin volgend jaar niet nodig is gebleken, kan terug naar het Europese noodfonds.

Volgens Europees commissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken) bevindt Ierland zich in een goede positie om het programma succesvol en duurzaam te kunnen verlaten. Het is een heel duidelijk signaal aan de markten en de internationale geldschieters dat de Ierse inspanningen, met steun van Europese en internationale partners, hun vruchten hebben afgeworpen, stelde Rehn. ,,Een vastberaden uitvoering van een omvangrijke hervormingsagenda kan een land terugvoeren op een pad van duurzame groei en stijgende werkgelegenheid.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen